Különleges ügyosztály (Esküdt ellenségek: Meggyalázott áldozatok) (Law & Order: Special Victims Unit) ismertető

(2010. augusztus 13-i bejegyzés – Első írásaim közül talán ez a nyomozós sorozat, amiről sajnos túl rendszeresen nem írók. Közben megérdemelné. A komor hangulata egyedi ízt ad a ügyeknek. És úgy érzem hasonló nem igazán létezik. Egyedül a Gyilkos elmék közelített hozzá legjobban, mégsem tudta felül múlni legjobb pillanataiban se az SVU pszichológiai ábrázolását, ami nélkül nem volnának olyan megrázók az esettek. 11. évad elején leragadtam egy ideje, mivel előtte szinkronosan követtem, elég kiválóra sikeredett. Mondhatni eredeti nyelven még nagyobbat üt. Vannak olyan részek miután szabályosan összekuporodva befordulsz a fal felé, annyira letaglóz. Aki meg akar döbbenni részről részre és eddig kb. 300 résznyi anyaggal megbirkózik, semmi képen se hagyja ki.)

Úgy érezem ideje lenne írni már erről a sorozatról, mivel én szinkronosan követtem eléggé levagyok maradva, még egy minden részben külön ügyekkel foglalkozó krimisorozatnál is szerettem az elejétől venni a történeteket.

Aki nem ismerné, azoknak annyit, hogy a valós eseményen alapuló ügyeket mutat be, az erőszaktevők, szexuális bűnözőkről, mely igaz történeteket dolgoz fel a krimiveterán Dick Wolf (Esküdt ellenségek) vezénylete alatt, mesterien megírt részekkel szolgálva. Minden ügy az áldozat megtalálásával vagy eltűnésével indul és mindig mélyebbre haladnak a szálak, melyek az ügy felderítésében vagy a bíróságon kötnek ki és valamikor szociális problémákba torkollanak. Gondatlan anyák bemutatása, molesztált gyerekek sérelmei, gyerekkori traumát kiváltó diszszociatív viselkedésűek, de pont ez a borús látásmód teszi az ügyeket realisztikussá, a végén meg mindig egy olyan csavart kapunk, hogy garantáltan padlót fog a néző. Vannak akik a felkavaró, gyomorforgató, megrázó erős ügyek miatt nem szeretik. Kép után karakterleírások elenyésző spoilerrel folytatva.

SVU-Promos-law-and-order-svu-828118_1536_1920

Meg más krimisorozatokkal ellentétben, sokkal mélyebbek a nyomozók karakterábrázolása és az ügyek is végig fenn tartják a feszültséget a nézőkben. Láttam gyengébb részeket, ami itt átlagosnak számít más krimisorozatoknál erős résznek.

Egyik főkarakter Olivia Benson (Mariska Hargitay) magánéletét képtelen rendezni vagy elmenekülnek a férfiak, ha meghallják mivel foglalkozik vagy túl kíváncsiak lesznek. A rászoruló áldozatokon, ha lehet próbál segíteni, de nem mindig sikerül, mert a törvény közbe szól.

Állandó társa Elliot Stabler (Christopher Meloni), családjával nem tud úgy asztalhoz ülni, hogy arról beszéljen milyen ügyön dolgoznak éppen az osztályon, ami kikészíti. Olykor lobbanékonnyá válik, mikor igazságtalanságot érez az áldozatokkal szembe, főleg, ha gyerek az ügy áldozata. A 3. évadban pszichiáterhez küldték és akkor jelenlegi az ügye kapcsán kijelentette, hogy megtudna ölni azt, aki gyerekeket molesztál.

Egyik olykor szarkasztikus nyomozója a csoportnak (főleg a sorozat első évadjaiban),  John Munch (Richard Belzer), megtudjuk az egyik részből az 5. évad vége fele, miért olyan távolság tartó mindenkivel. Egy haldokló süket-némának elmondja, aki az eutanáziát részesíti előnybe, hogy ne dobja el magától az életet, mivel a nyomozó apja öngyilkos lett korában.

Fin nyomozó (Ice-T), aki a drogosztályról helyeztek át, 2. évadtól  szerepel Munch-csal nyomoz és deríti fel az ügyeket.

Cabot ügyész, aki mindig neki ment a bíráknak, első két évad végétől eléggé irritált is a makacssága és meggondolatlansága, amit a vesztes ügyek iránt táplált.

Novak váltotta az 5. évadtól  Cabot-ot és felkészülve igyekszik mindig a győztes ügyek mellett kitartani és remek tárgyalótermi szónoklataival megnyeri az esküdtek kegyét.

(Kedvenc részeim: Merénylet elkövetése az ügyész ellen (5×04), ami nagyobbat ütőt, mint a Gyilkos elmék 3. évadzáró cliffhangere. Tárgyalótermi csata Tom Skerritt-el (5×24), mely Jack Nicholson Egy becsületbeli ügy c. film tárgyalószéki jelentére emlékeztetett. Kínai negyedben maffia szervezet lebuktatásában rejlő kihívás (6×02) a Ridley Scott Fekete esőjének Michael Douglas kínai maffiával történő szembe menetelére emlékeztetett.)

A legjobb krimisorozatként tartom számon, pont azon ügyek miatt kedvelem a sorozatot, amelyeknek megvan az elborzasztó tanulsága. Itt senki se szent, csak a törvény számít, kísérletező, precedens még nem teremtett ügyek is részt vesznek és meglepő kimenetelt szülnek. Én az eddig látottakra 8/10 adnék, de csak azért, mert az első évadok strukturálisabb szinopszisokkal rendelkeztek.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s