Szauna

Finnek is megcsinálták a saját hangvételű borzongatni és elgondolkodtatni vágyó sötét hangulatú filmjüket. Felnőni mégsem sikerült a feladathoz. Antti-Jussi Annila rendezői munkája végeredményben elég átlagos eredményt hozott. Semmi újdonságot nem képes nyújtani a történet. A forgatókönyv tele van hatalmas tátongó lyukakkal, amit semmilyen  módon nem tudtak betömni. A mondandó is lerágott csont már. A megvalósítás se enged semmire következtető okkal szolgálni, igazából ki sincsenek dolgozva kelően a szálak. Csak haladnak valamerre. Lars von Trier kellett volna a székbe minimum, legalább valami mélysége legyen a sztorinak. Pont a mögöttes tartalom súlya vész el a hiányosságok által.

bscap0188

A két főszereplő kínjai se érződnek át igazán. Ville Virtanen valamit le tesz az asztalra, mégsem elég ahhoz, hogy rendesen működjön a lélektani ábrázolás felszínre kerülése. A XVI. század végére helyezett környezet se tükrözte kellően az akkori gondolkodásmódot, igaz nem történelemleckét vártam. A svéd-orosz hadi helyzet tisztázása után a finn határ pontos kijelölése orosz-hon mentén nem olyan egyszerű. Közben egy a határvonal mellett elhelyezkedő falu jogait kell megvitatni több-kevesebb sikerrel. Sokat nem tudunk meg a részletekről, csak találgatni tudunk. Egyben a szereplőkkel együtt mi is a sötétben tapogatózunk.

bscap0189

Mindenképpen megér egy próbát, ha túl sokat nem is ad a film a rövidke játékidő alatt, legalább hozzáképzelhetjük a többit, amit talán kis utánaolvasással ki is egészíthetünk. Önmagában csak 5/10-et ér.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s