2013 – Sorozatok szárnyalása és hanyatlása

Sokat lehet olvasni különböző oldalakon, hogy 2013 a sorozatok éve volt, ami részben igaz. Igazán az újoncok mérhetetlen mennyisége, főként kábelen egy minőségileg kimagasló teljesítményt nyújtott, míg a visszatérők többségénél (pár kivételt leszámítva) inkább minőségi visszaesés volt tapasztalható. A több éve átlagos színvonalban tengődő országos sorozatoknál megszokhattuk, hogy pár epizódon kívül, nem igazán hoznak erős részeket, erre részben a csatornák beleavatkozása is közrejátszik az utóbbi jó pár évben. Sajnos a kábeles fronton szintén érzékelhető volt (2013-ban a leginkább) ez a fajta közjáték. Pár sorozat tudott időlegesen ezektől a béklyóktól szabadulni, amit az írói munka profizmusa volt képes tükrözni. A fogyasztókat általában ezek a problémák nem érdeklik, inkább a végeredmény, ami sokszor felemásra sikeredik. Spoilerek miatt nem mennék bele a részletekbe, azért megemlítenék pár címet és hozzájuk fűzött rövid okot, az elmúlt évben akad jó pár példa.

Negatív okok:

Game of Thrones – Túlzsúfoltság, nem tudtak még mindig megoldani, úgy érzem az idei részekre is rá fogja nyomni a bélyegét.

Spartacus – Költségvetési problémák, nem tudtak egy csomó mindent megvalósítani és a tartalmi hiányosságok mértékét is fokozták.

Scandal –  Shonda Rhimes, miatta nem lehet több a sorozat egy következmények nélküli felesleges szerelmi szállal megspékelt szappannál.

The Walking Dead – Az egész év egy fölöslegesé vált karakter megtartásával telt el.

Sons of Anarchy – Kurt Sutter nem volt képes kifogástalan felvezetést csinálni az utolsó évadhoz.

The Vampire Diaries – Julie Plec olyan szinten elvette a szerelmi háromszögével a kedvem az egésztől, hogy az alkotói gárdából történő távozása vagy egy minőségi robbanás se hozna vissza már a folytatásra.

Once Upon a Time – A logikátlan húzások és az erőltettet érzelgőségek rendesen rányomták a bélyegüket a részekre.

Dexter – A csatorna belekontárkodása az utolsó évadot szépen taccsra vágta, a lehető legrosszabb befejezést biztosítva a sorozatnak.

A folytatásba a pozitív okokról lesz szó, ami miatt egyik legjobbat hozták ki az elmúlt évben végezetül egyes visszatérő sorozatok magukból.

Pozitív okok:

Breaking Bad – Szabad kezet kaptak a készítők és a lehetőséget a tökéletes lezárásra.

Person of Interest – Idő kellett, hogy összeálljanak egy igazán érdekes átívelő sztorivá az eddigi események és alig várjuk a folytatást.

Revenge – Addig ügyeskedtek a készítők, míg megtalálták az aranyközéputat és egy igen korrekt történetvezetést tettek le az asztalra.

Az újoncok viszont olyan mértékű teljesítményt produkáltak tavasszal, hogy nálam hat is helyet kapott a tízes toplistámon. Ennél jobb bizonyíték nem is kell, míg az országos csatornák újoncai az elmúlt ősszel ismét hozták a megszokott átlagos színvonalat.

Toplistám:

10. Rogue
9. Bates Motel
8. Sons of Anarchy
7. Orphan Black
6. Person of Inerest
5. Hannibal
4. Banshee
3. Bron/Broen
2. House of Cards
1. Breaking Bad

Közben Európa is remekelt, a 2012-es Les Revenants igazi kellemes meglepetés volt, míg a skandináv Bron/Broen 2. évadja minden átívelős kriminek megmutatta, hogyan kell felülmúlnia önmagát. Addig az amerikai HBO az év végén búcsúztatta el végleg a kiemelkedő minőségű rétegsorozatát, Treme-t. És az ősz egyik nagy meglepetése pedig a Showtime-nak köszönhető a Masters of Sex személyében, addig az országos újoncok közül pár maradt nálam életképes, amit tovább lehet szortírozni.

Valamilyen szinten élvezhető újoncok:

Marvels Agents of S.H.I.E.L.D. – Sok a tökölés és a várakozás vele, a türelem pedig fogy.

The Originals – Az indítás jó volt, a folytatás kétségbeejtő.

Sleepy Hollow – Nem túl erős a történet, közben ott van benne a potenciál, még bármi lehet belőle.

A nagy felhozatalban nem jutott idő mindent bepróbálni, így a három részes esélylatolgatás helyett a pilot alapján voltam kénytelen dönteni, ha érdemes lett volna további esélyeket adnom neki.

Amik lemaradtak:

Ray Donovan –  Esély lett volna a folytatásra, ha nem lett volna a Banshee, ami megmutatta, hogyan lehet egy hasonló felállást élvezetesen kezelni.

Utopia – A szürrealistása nem fogott meg elsőre. Nem akartam úgy járni, mint The Fades estében anno. A sztori hiába tetszik, ha a karakterek teljesen hidegen hagynak.

Rectify – Viszonylag lassú, mégis érdekesnek ígérkező történet, viszont nem láttam az egész évadot, nem tudom mit veszítettem, hogy kihagytam.

Hemlock Grove – A horrorszerű műfaj érdekelt volna, ha lett volna türelmem kísérletezni a sorozattal.

The Americans – Egy jó kis kém-történetnek ígérkezett a hidegháború végéről. A Homeland-ben is felmerülő hibák idővel történő felmerülésétől tartottam igazán, hogy itt is bármikor bekövetkezhet.

Ripper Street – Sok jót olvastam már róla, egyedül epizodikus történetvezetése tartott vissza, hogy elkezdjem.

Broadchurch – Kimaradt, mivel volt bőven átívelős krimi, ami kitöltse nálam a lukakat. Túlzásba meg nem akartam vinni.

The Wrong Mans – Az akció-komédia műfajt szeretem, mégis egyelőre nem hangolódtam rá, hogy a nézősök listájára esetleg felvésem.

Orange is the New Black – Agyon dicsérték, mégsem repültem rá, közben érdekelt volna. Talán egyszer.

Peaky Blinders – Promó alapján került fel a listára, azóta el is felejtettem, hogy van, nem igazán volt lehetőségem belenézni.

Nem volt könnyű év 2013, ahogy az idei sem lesz az. Az egyensúlyt megtalálni és az ízléspalettát bővíteni, valahol a határt meg kell húzni, ha mondjuk filmeket is akar bárki sorozatok mellett nézni. Ez nem egyszerű döntés, miközben még mindig volna mit kigyomlálni a nézősök közül, ha minimális okot kapunk rá, hogy maradjunk, előbb utóbb szakad a kötél. Összességében nem panaszkodhatunk az elmúlt évvel kapcsolatban, ha ott is maradt némi keserű szájíz egyes produkciók megtekintése után, amitől szabadulni nem bírunk, talán 2014-ben sikerül jobban elhatározni magunkat az ügyben.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s