Sorozatok 2014 – Csalódás és felfedezés

Egyre több platformon foglalkoznak új, saját gyártású sorozatok előállításával. Mennyiségileg szinte ez követhetetlen. Volt tavaly bőven olyan produkció, melyet már a kialakult vélemények alapján meghatározták és kiderült nézős marad vagy sem. Ma már nem az a legnagyobb probléma egy pilot esettében se, hogy jó vagy rossz, hanem kiemelkedő-e valamilyen szempontból, mivel a legtöbb átlagos. Akárhány sorozat első részét próbáljuk be, többnyire ez alapján döntjük el, hogy érdekel-e a folytatás. Többnyire a karakterek szimpátiája határozza meg, hogy maradunk a következő részre. Ennek ellenére fontos, hogy mennyire ragad meg a téma vagy milyen sok mindennek akar megfelelni közvetlen benyomások alapján a kezdés. Többnyire itt vérzik el egy csomó koncepció. Hiába jó az alapötlet, mellette annyi felesleges elemnek szorítanak helyet, hogy az összkép elég semleges lesz. Úgy vesszük az újdonságérzettől foszt meg minket, ez az agyon változtatott scripteken még jobban is meglátszik. A csatornák itt vétik a hibákat, mikor beleszólnak az alkotói munkába és a tálalás olyan lesz, mint az eddigi többi futó produkcióknál, semmilyen. Vannak ellenpéldák, ezek a tényezők ennek ellenére elég sokat nyomnak a latban. És kábelen is előfordulnak a mellőzhető beavatkozások. Már a fizetős online oldalak is át állnak szép sorjában az önálló modell megvalósítására. Jelenleg a legerősebb a Netflix a kínálatával, mellette az Amazon is kezd feljönni és a Crackle se elhanyagolható. A játékcégek is kezdenek efelé nyitni. Egyelőre pár web-sorozattal próbálkoztak, a Playstation bejelentette a Powers készülését. Időpontot még nem erősítettek meg. Van miből válogatni és 2015-ben se lesz ez másként. Lássuk bővebben, melyik sorozatok okoztak csalódást és adták meg a felfedezés élményét.

 

Az elmúlt év legnagyobb csalódásai:

Helix

Úgy tűnt a SyFy végre nyit a csatorna valódi iránya felé és a pilot után az évadközepéig reménykedtem is, hogy kitör a sorozat a korlátaiból, végül az elnyújtott cselekmény és hiteltelen húzások tették tönkre teljesen az élményt.

The Musketeers

Pilot alapján egy szerializált történetet képzeltem el. Legalább valami jelentőseb átíveléssel is beértem volna a részek között. Az epizodikusság rá nyomta bélyegét. Szenvedés volt a folytatás, így idővel kasza lett.

Resurrection

Míg az első évad után reménykedtem, hogy sikerül kimozdulnia az eddigi korlátokból a történetnek, az új részek ugyanazt az utat folytatták, amit eddig bejártunk már. (kritikák)

Orphan Black

2013 egyik legnagyobb felfedezései között tartom számon az első évadot és vártam, hogy tavaly tovább viszi a ezt a remekül felvezetett főszálat. Helyette kaptam egy teljesen fárasztó évadot, mely a végére belebegtet valamit. Kap még idén egy utolsó esélyt. (minden írás a sorozatról)

Sons of Anarchy

Mikor a sorozat alkotója nem érzi a kontrollt és nem tud mit kezdeni a saját elképzeléseivel. Próbál valamit kitalálni az utolsó évadra. Az bizony, Jaj! Nagyon nem sikerült értelmesen lezárni a történetet. El lett minden varrva, ez a lezárás mégsem követendő példa. (minden írás a sorozatról)

Sleepy Hollow

Az első évad végével nem voltam elégedett, amit viszont a folytatásba kaptam, elég kiábrándító lett, ahogy haladt előre a sorozat. Nagyon nem lehet hova tenni a látottakat. Elég elkeserítő, hogy a sok lehetőségből nem tudtak semmi normális dolgot kihozni. Még egy rész esélyt kap és utána meglátom a sorsát. (minden írás a sorozatról)

How I Met Your Mother

Nem volt tökéletes sitcom, mégis a karakterek miatt szerethető, így az utolsó évad egyáltalán nem teljesítette be az elképzeléseket. Helyette kaptunk egy egész másféle lezárást, mely nem tölt el maximális lelkesedéssel. Nem véletlenül került fel a listára. (kritika)

 

Az elmúlt év legnagyobb felfedezései:

Orange is the New Black

Kétségtelen, hogy 2013 nagyon jó év volt az egyediségek terén, így tavaly bepótoltam az egyik legnagyobb elmaradást. Ennyire színes tudott lenni egy börtönsorozat, pont a női karakterek sokféleségének köszönhető. (kritika)

Masters of Sex

A téma nagyon újdonságot az elején nem hordozott, így két évad kellett hozzá, hogy teljesen kiforrjon a sorozat. Az első évad a karakterekről szól, addig a folytatás a két főszereplő történetének elmélyítéséről és további kutatásairól. És rávilágított, a világ mennyire tudatlan e téren. (minden írás a sorozatról)

Rectify

Egy igen lassú, mégis elgondolkodtató kép egy elítéltről, hogy milyen a világgal való elhelyezkedés. Ahogy az egészet megéli és viszonyulnak hozzá mások. Nagyon jól bemutatva az ebből adódó nehézségek elfogadását. (minden írás a sorozatról)

Black Mirror

Egy igen érdekes antológia különkiadását láthattam karácsonykor, mely a sorozat iránt is felkeltette az érdeklődésem. Ott is ennyire jelen lesz a társadalomkritika, biztos hamar pótolom az elmaradásomat vele. (kritika)

The Affair

Nem igazán tudott hasonló benyomást tenni rám sorozat, mint ez a viszonyról szóló karakterdráma, mely minden téren nem is lett annyira erős, mégis a központi szereplők mindent kihoztak a dologból, amit lehetett. (minden írás a sorozatról)

Rick and Morty

Az összes népszerűbb popkulturális animációs sorozat után nehéz érdekesnek maradni. Eleve ez a rajzstílus, amit képvisel az Adult Swim produkciója, nem a műfajom. Tartalmilag mégis sikerült meglepnie, tényleg erény egy ilyen típusú sorozattól.

 

Az elmúlt év legjobbjai:

10. Masters of Sex: Fejlődés az első évad után, míg először nem volt világos a cél, az évad közepére kikristályosodott. Érdekel, mennyi van még a koncepcióban.

9. Chosen: Nagyon összeszedte magát a web-sorozat, ahogy haladtak előre a részek, annál merészebbé vált, közben még a legelején nem számítottam ilyen mértékű fejlődésre. (kritika: itt és itt.)

8. Rick and Morty: Meglepően szórakoztató és meghatározó animációs sorozattá válhat a jövőben, képes lesz tartani vagy emelni a felállított színvonalat.

7. True Detective: Nagyon érdekes újraértelmezése a filmszerű jeleneteivel a krimiműfajnak, ahol nem az ügyön, hanem a szereplőkön volt a hangsúly. (minden írás a sorozatról)

6. The Affair: A két szemszögből elmesélt történet sokkal nagyobb szabadságot adott, ahogy az emlékezés és a tagadás olyan illúzióját hozva létre, mely akkor válik egyértelművé, mikor válaszokat kapunk rá a jövőben remélhetőleg.

5. Rectify: Egy zárkózott világkép, mely legbelül nagyon sok fájdalmat takar. Mindez felszínre kerülhessen, ahhoz a környezet segítsége is szükséges. Ezt nem képes mindenki megérteni. Inkább ítélkeznek más sorsa felett.

4. The Killing: A legjobb krimi, ami az utóbbi években készült és méltó búcsút kapott a karaktereivel együtt, hogy bármikor kedvünkre előszedhessük ismét. (minden írás a sorozatról)

3. House of cards: Az elmúlt évek legerősebb politikai drámája, ami méltón nyerte az előkelő dobos helyet nálam. Egy olyan hatalmi játszmát mutat be, mely igen érdekes húzásokat takar mindenki számára. (minden írás a sorozatról)

2. Fargo: Coen-fivérek Közreműködésével egy olyan sorozat született, mely saját 1996-os filmjüket is képes volt sikeresen felülmúlni. Mind színészek és dialógusok terén vitte nálam a pálmát az első évad. (minden írás a sorozatról)

1. Hannibal: A két főszereplő párbeszédei egy üres szobában elvinnék a győztes helyet. Számomra nagyon sok pluszt adott a sorozat megvalósítása és látványa. Az egészet sikerült úgy bemutatni sajátos szimbolikájával, hogy lenyűgözzön teljesen a végeredmény. (minden írás a sorozatról)

 

Az elmúlt év felfedezettjei:

Elizabeth Lail

Előtte sehol nem láthattuk, az Once Upon a Time-ban minden ismeret nélkül nagyon jól hozta a rábízott karaktert. Remélem a jövőben még más sorozatokban vagy filmekben is megcsillogtathatja tehetségét a 22 éves színésznő.

Screening Of ABC's "Once Upon A Time" Season 4 - Arrivals

Eva Green

Eddig is ismerhettük a nevét, mégsem tudott annyira emlékezetes alakításokat nyújtani. 2014-ig kellett várni, hogy filmvásznon és tévé képernyőn is bizonyíthasson a közönség előtt. Igenis, érdemes a figyelemre. Penny Dreadful-ban igazán kitett magáért. (pilot)

eva-green

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s