Hannibal – 3. évad, avagy sorozatzárás?

Kétségtelen, nem lesz folytatása a sorozatnak (remény azért meg van még rá megkapja a lehetőséget), közben próbálkoztak kábelen, streamen egyaránt, egyelőre nem talált új gazdára a 4. évad. Bryan Fuller a harmadik és negyedik évados terveit összevonta végül. Nem szakítja meg a kapcsolatát végleg az NBC-vel további sorozatos tervei miatt. Egyik legnagyobb baja az idei 13 résznek az volt, hogy túlzásba vitte a művészi motívumok bemutatását és így eleve az előző két évadra jellemző feszült atmoszféra és a szimbolizmus mögött megbúvó tartalom veszett ki a sorozatból.

bscap1426

Az évad legjobbja a 3×12-es rész volt, még ez se mentette meg attól, hogy javítson az összképen. A kiüresedett, elnyújtott jelenetek nagyon nem voltak képesek funkcionálni és a filmekhez, könyvekhez képest kaptunk retconokat köetként, amik felülírták az eseményeket. Nem volna ezzel semmi baj, nem éreztük volna egyes elkövetkező lépések megmásítását mögötte. Még jobban meghasonulva önmagával és elvágva az egész bensőséges kapcsolatot a nézővel, kizárva a nézőt teljesen a kaotikusság fullasztó érzéséből.

bscap1428

Nagyon vázlatosak és besültek voltak a részek. A szálak többnyire felszínesek és a lélekbúvárkodás funkciójának elsorvadása is már az évadnyitóban kezdetét vette. Az a rémálom szerű megközelítés nagyon szájbarágósra és önismétlőre sikeredett egyaránt végül. Ötletek lettek volna az évadban, viszont egyáltalán nem került sor a kibontásukra. Mintha a mély vízből átkerült volna az egész egy kiszáradófélben lévő mederbe és az alkotói kreativitás meg állt volna egy gyufás skatulyába félredobva. A finálé végén van még egy stáblista utáni jelenet is pluszba. Spoileresen folytatom.

bscap1425

Először lássuk az évad első felét, ami egy az egyben a Hannibal című kötet adaptálása akart lenni. A mozifilmből is átemeltek jó pár jelenetet újra forgatva ugyanabból a szögből. A fináléban lógva hagyott szereplők sorsának kiderülését is csigalassúsággal adagolták nekünk. Behozták Mason Verger bosszúszomját is nekünk, utána ki is iktassák szépen, amit elég elkapkodottnak és felesleg húzásnak éreztem. Minden fontos pontot érintettek, ami a Bárányok hallgatnak után kellett volna csak bekövetkezni a velencei kiruccanásnál. Ezzel csorbítva a ketrecbe zárt vad érzetét, amit Sir Anthony Hopkins tökéletesen megformált három filmben is.

bscap1422

Hannibal önkezű megadása is elég karakteridegenen hatott, utána egyből egy nagyobb időugrással rátérhessünk a Vörös sárkányra, aminek egyik fontos előzménye kellett volna legyen a sorozatban eddig történtek. Ki se térek arra, itt is milyen szinten voltak roskadásig voltak hibákkal, mivel pont ennek a filmnek részleteire emlékszem a három közül leginkább. Ismerős jelenetek azért akadtak. És az epizódcímekben is lényeges változás történt, míg 2,5 évadon keresztül különféle ételkülönlegességek elnevezései biztosították ezt, itt inkább a történet irányára próbáltak ezzel apellálni. Ezzel nem lenne semmi gond, ki is lettek volna használva a rendelkezésekre álló platformok.

bscap1427

Az időugrást követően Will Graham élete fordulatot vett. Már nem csak saját magáért volt felelős. És ezt a sebezhetőséget is beleszőtték a történetbe, ami semmi jelentőség telivel nem volt képes szolgálni. Itt már próbáltak valami funkciót adni a hanyagolt karaktereknek is, mégis a többségük néha előbújt a háttérből utána visszahúzódott a sarokba. Dr. Alana Bloom jelenléte se volt több egy titkárnőnél és itt folytatódtak az évad előző felének a problémái. Mondhatnánk a Sárkány is a saját farkába harapott. Ennél jóval komplexebb probléma áll fönt.

bscap1423

Fel akarom sorolni a szereplőket, ott van Jack Crawford, mint foglár, kb ennyi funkciót tölt be szinte mostanra. Nincs semmi értelme magyarán a karakterének. Bedelina karakterét is kiherélték szépen, legvégül nem tekintett magára többként egy következő fogásnál. Will-es közös jeleneteikkel még Hannibal terápiás beszélgetéseit próbálták megidézni. Viszont a mélység hiánya miatt minden szereplő kategorikussá vált, így nem volt jelentősége a mondandójuknak. Chilton visszahozása is inkább az áldozati bárány szerepének betöltésére kellett.

bscap1424

A sorozat mércéjével nézve, ez az évad nagyon átlagos lett. A végső összecsapás, kiszámítható és klisés volt. Esetleg tényleg meg tudják valamelyik produkciós társaságot nyerni, elfogadják a 4.  évad terveit és elmesélésre kerülhessen Clarice Starling története is, még egyelőre nem tudni milyen lenne. Képes lenne Fuller visszatérni az előző két évad tematikájához, ismét működőképes receptet kapjunk. Akárhogy nézzük, hiányérzetet egyáltalán nem fog bennem kelteni a sorozat ezek után. Lesz folytatás, nyilván megnézem, viszont a finálé zárását hogy fogják vajon megmagyarázni? Nem, mintha igazán érdekelne. Will Graham története lezárult láthatóan. Legyen elég ennyi. Az évad 6,5/10 végeredményben.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s