House of cards – Lezárva a 3. évad

Igen megosztóra sikeredett az évad, főleg azért is, nagyon taglalttá is vált egyben. Nem éreztem a párbeszédekben azt a lüktetést, amit az előző kettőben megszokhattam. A lényegtelenebb szereplők előtérbe emelése se vált javára a történetnek. Inkább levette a főszálról a súlyt, ami egyértelmű volt, merre felé is halad. Nagyon elrugaszkodottá váltak a szálak, közben a földhöz ragadtabb, megfontoltabb írói lépések sokkal jobban kicsúcsosíthatták volna a karakterdrámát. Ezen az erős színészi játékok se voltak képesek változtatni. Végig kellett nézni, hogyan is épül le az eddig jól megágyazott koncepció szép fokozatosan. És ez a probléma az évad közepétől csak erősebbé vált.

bscap1590

Nagyon hiányoltam azokat a mély gondolatokat a sorok közül, amik igazán meghatározták volna a hatalmi struktúra bemutatását. Inkább direkt szimbólumokkal lettek megtestesítve ezek a álláspontok, mint igazán erőteljesen merték volna boncolgatni. Volt sok kiváló jelenet az idei évadban is, közben az összkép közel se sugall akkora összeszedettséget és érzékletes megnyilvánulások se lettek átütők. Egy ilyen ambiciózus sorozatnál inkább hibaként lehet rá tekinteni, mint előnyként. A politikai thriller jelleget egyáltalán nem éreztem olyan kiforrottnak most, mikor igazán szükséges volna, mint kellett.

bscap1589

A hatalom bemutatása és kiterjesztése egyáltalán nem érződött. A meggyőző erő szépen elhalni látszott. Közben olyan kvalitásokkal rendelkezik még így is Kevin Spacey, hogy kaphatott volna igazán terjedelmes játékszínteret, nem pedig megcsorbítva saját stációját. Amekkora lehetőség lett volna ebben az egészben, annyira más irányba terelték a szálakat. És a többi szereplő meg teljesen jelentéktelenné vált erre az időszakra, amivel még az írók se tudtak kellő affinitással megbirkózni. Inkább az egyértelmű felé kezdett sodródni végül a történet.

bscap1591

Nagyon nem tudom a most levezetett ceremónia után merre kívánnak elindulni a negyedik évadban. Vagy egyszerűen visszatáncolnak, mivel még az a kis mersz is az inukba szállt. Sokkal életképesebben is be lehetett volna a kialakuló helyzetet mutatni. Sok minden áll vagy bukik a forgatókönyvön. És nem mindig egyszerű szemet hunyni felette, mikor ilyen magasra tett elvárásoknak volna szükségszerű megfelelni. Remélhetőleg ez a holtpont jövőre szerte foszlik és ismét a sarkára áll az írógárda, valami igazán jó levezetésnek kezdhessen végül megágyazni. 6,5/10.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s