Outlander – Lezárva az 1. évad

Egy nagy hiányosságomon vagyok túl kicsit megkésve. Egy bő év telt el a pilot megtekintése után, folytatni tudja az évadot és nem bántam meg. Igazi kőkemény karakterdráma bontakozott ki a szemeim előtt a 18. századi skót felföldön. Igazán megdöbbentő és részletes képsorokat tárt elénk kifejezetten hiteles köntösben tálalva. Caitriona Balfe és Sam Heughan játéka igazán erőteljesen adja vissza általuk megformált karaktereket. És elég jól megismerjük a kultúrát, akkori állapotokat. A korra jellemző könyörtelen, kegyvesztett életet.

bscap1594

A sorozat nem fukarkodik a durvább jelenetek bemutatásától sem és akadt olyan momentum az elmúlt tizenhat rész alatt, ami teljesen letaglózott. Tényleg erős gyomor és kötél idegzet kell egyes jelenetek megtekintéséhez. Nagyon jól tükrözi az akkori jellemző kegyetlenségeket, amik elég emberközelien vannak bemutatva és nem az öncélúságot képviselik, hanem még meghatározóbbá tegyék az élményt. Egyes részek le is ülnek kicsit, maga a főtörténet folyama nem áll meg. Mindig akadnak olyan események, amik felkavarják az állóvizet és összeszűkül az ember gyomra az érzéstől. Spoileresen folytatom.

bscap1592

Az évadban volt fizikai, lelki terror, boszorkányper és a vörös kabátosok egyik vezetőjének Randall kegyetlenkedései, akinek kérdéses halála nem biztos, viszont értelmetlensége életszerűbb. Igazán erre volt kihegyezve az utolsó két rész. Fináléban néha öncélúnak is éreztem az erőszak részletes bemutatását. Rendesen megdolgozták az ember idegeit ezen jelenetek. Legalább minden eddigi szál végére pont került, legalábbis. Más kérdés, mit hoz a jövő.

bscap1593

Franciaország és a történelem megváltoztatásának célja nagyra törő elképzelések. Meglátjuk, mi valósul meg belőle egyáltalán. Izgalmasnak ígérkezik hasonlóan a folytatás, mint az eddigiek voltak. Maga az új kalandok felfedezésének öröme és a látszólagos boldog lezárása az évadnak. Némi megnyugvást és valamennyi türelmetlenségre ad okot, mivel még mindig messzinek tűnik az áprilisi premier, amit nagyon vár mindenki, aki már kivette a részét belőle. Az évad meg egy 7,5/10-et érdemel.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s