Deadwood

A törvényen kívüli város, rengeteg ismert tévés arccal. Westernhez képest nem a lőfegyverek, hanem a szavak vívják egymás közt a csatát. Már a helyzet elkerülhetetlenné teszi, egyéb eszközökhöz folyamodnak a szereplők. Mindenkinek meg van a maga jellemvonása. Vannak akiknek a nyelvét is igen felvágták és a mocskosabb beszédtől se riadnak vissza senkivel szemben. Az egyik legkiélezettebb harcot a konkurencia jelenti. És sokat úgy próbálnak feljebb jutni, átgázolnak a másikon, az érdekek megkívánják. Az aranyláz lecsengése és az innováció is közrejátszik a zord utcák felvirágoztatásában.

deadwood-1

A különböző negyedek sajátságosan viszonyulnak egymáshoz. Hol szórakoztatóan megoldva, hol tragédiába fulladva kezelve a helyzetet. A fordulatok ma már nem igazán ütnek. Viszont a remek karakterek kárpótolnak. A panziótulajdonos, Swearengen nagy kutyának számít, így mindent meg tesz önös érdekei kielégítésben. Ian McShane kiválóan hozza ezt az árnyalt figurát és az évadok előrehaladtával egyre inkább igyekszik bebiztosítani múlandónak látszó életét. Itt ismerhettük meg először igazán Timothy Olyphant-t (Justifed) is. Az ő szerepe későbbiekben válik jelentősé. Mrs. Garret karaktere se halványul el a történet előrehaladtával. Ahogy a madam és az örömlányok között is akad pár talpraesett szereplő, nem került volna már elég intrika eddig is a képbe. Így kiemelendő Kim Dickens és Paula Malcomson játéka is.

deadwood-2

Úgy látszik egyelőre az HBO tudott a műfaj klasszikusabb formáját kellően hitelesen bemutatni tévéképernyőn. Ezzel az elmúlt évtized maradandó darabjává válni három évad alatt. Mindenki erre hivatkozik, aki jó westernre vágyik. Még mindig nem akadt párja nagyon ezen a téren pár mini-sorozatot és esetleg még az idesorolható Justified kivételévek. Egy kellemes élmény volt a közelmúltból. Megérdemli a figyelmet maximálisan. 7/10.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s