Bron/Broen – A 3. évad lezárva

Egy hete fejeztem be az évadot és még mindig hatása alatt vagyok. Úgy érzem, sikeresen felülmúlta az előző két évadot simán. A nyomozás most inkább másodlagos volt, mivel a karakterekre fektették a hangsúlyt. Így meg bőven volt részünk drámai pillanatban. Sofia Helin játéka igazán elsöprő volt, ahogy ismét megformálta Saga-t. És a többi színész is remekelt, ahogy az új társát alakító Thure Lindhardt, akit a Borgiákból ismerhetünk. Az ő párosuk remekül passzolt. És a helyzetek is nagyon kaotikus miliőt teremtettek körülöttük.

bscap1600

Elég sok minden kavargott ebben a tíz részben, viszont a finálé felé közeledve, érezhetően az ügy valamennyire erejét vesztette. Meg volt a feszültség a jelenetekben, ami akkor működött, mikor a főszereplők valamelyike éppen jelen volt. A többi szál sokszor hatott érdektelennek, ami a végkifejlettet alkotta. Ezek felett elsiklunk, jobban átérezzük a főtörténet ominózusságát, amely ránk is inkább hatással volt. Szépen felépítve az az életutat, amerre a vezetett az egész. A nyomasztó pillanatok meg rendesen megdolgoztak minket is, valljuk be. Spoileresen folytatom.

bscap1601

Az évadnyitóban felvetett számításom be is következett, hogy az írók Saga lába alól teljesen kifogják rántani a talajt. És végig ott lógott a levegőben, mikor követ el végzetes hibát. Az anyja és annak rejtélyes halála körüli körülményeket még mindig homály fedi. Hans elvesztése adta meg a nyomozónőnek az a pontot, mikor kilátástalannak látta életét és bennünk is olyan gondolatok fordultak meg, amerre haladt, a feltörő érzelmek kezelése még az ő viselkedésére is valamilyen szinten kihatott. Így a nyomozás vált fő életcéljává. És mikor olykor elfojtott dühe próbált felülkerekedni rajta vagy a gyilkos halálát szimplán végig nézni. Úgy éreztem, mintha valamilyen szinten megérti Martin tettét, amiért ő buktatta le.

bscap1602

Másik szegmens, Henrik, akinek családja rejtélyesen eltűnt, így a veszteség szorosabban összekötötte őket. A körülmények viszont kihatással voltak mindkettejükre, ahogy a hozzátartozók valamilyen szinten való elvesztése vagy másikuk előkerülésének reménye meghatározóvá vált. Főleg mindkettőjüknek kellett egy közös életcél és a gyerekek megtalálásának gondolata és a döglött ügy megoldására is választ kaphatunk esetleg a jövőben (2017-2018 környékén). Saga mindenkit elvesztett, akit korábban ismert, így a záró vonatos jelenet az aggodalomra adott okot, ami hál istennek nem léptek meg.

bscap1603

Az egész sorozatgyilkosos szál nem tudott olyan mértékeket ölteni, mint hosszú részeken ecseteltek nekünk. A vége fele gondoltam, nem fogják a finálé végéig húzni. Ezeket a szálakat elvarrták. A rab látogatásnál Martin ötlött be, hátha őt látogatja meg (nem mintha hiányoltam volna a jelenlété) Saga, ő inkább a megszokott kötelességét végezte. Az ellene indított eljárás is felfüggesztéssel járt, míg a gemkapcsos dolgot is vissza kellene nézni, mivel nem tudom, tényleges hogy történt, nem mintha nem lett volna őszinte a döbbenet, lelke mélyén mégis kívánta, távozzon az élők sorából a gyilkos. A nyomozónő további sorsát meg biztosan látni fogjuk még, már minden kötelék megszakadt múltjával. Számomra a látottak némi hiba ellenére is simán megért egy 8,5/10-et.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s