Marvel’s Jessica Jones – Az 1. évad

A tavalyi évet a magánnyomozóként üzemelő ex-szuperhős történetével zártam. Ígéretesen indult a sorozat, menet közben úgy éreztem, sok lesz az a 13 rész, mikor már az évadban zajlottak az események. Főként a pszichológiai oldalára mentek rá és akadt egy két igen árnyalt karakter is, akire rossz szemmel nézhettünk. Sajnos kijutott időhúzásból is, nem tudott egyenletesen feszült és feszes maradni a főszál, mivel néhány felesleges mellékszálat is tápláltak, hogy kitöltsék az időt. Így meg érződött, mintha kicsúszott volna a alkotói kézből a gyeplő.

bscap1610

Melissa Rosenberg (Dexter) remekül kezelte a női karaktereket és a színészek is kitettek magukért. Mégsem sikerült olyan főgonoszt kapnunk a végére, mint elvártuk volna. David Tennant (Broadchurch) remekelt a szerepben és volt rengeteg kiemelkedő pillanata és nem rajta múlott az összkép nem lett annyira fényes. Igazi érdemen Krysten Ritter (Breaking Bad) és Carrie-Anne Moss osztozhat, utóbbinak a magánéleti szálat feleslegesnek is éreztem. És ne feledkezzünk meg Rachael Taylor-ről sem, aki erőteljes színfoltja volt végig a sorozatnak. A sok pozitívummal szemben, mégsem ért fel a vakigazságosztóhoz, nem is maradt el mögötte nagyon.

bscap1608

Különben kerestem végig a hegyes fülűvel a kapcsolati pontot, amit meg is találtam végül. Aki látta a Daredevil 1. évadát, leesik a tantusz. És nem az lesz, amire elsőként gondolni lehetne, akármily meglepő. Némi párhuzam van a képregényekkel, viszont ezeket az illeszkedési pontokat a sorozatban elhalványították és a komolyabb dolgokra koncentráltak. Azért Jessica Jones egysorosai is odacsaptak rendesen. Remekül feltárták minden lelki mélységét a karakternek, hogy végig követhessük, milyen útra is fog végül tévedni. Pár easter egg-gel kibékültem volna. Voltak is a részek alatt, azok nagyon el voltak szem elől rejtve. Spoileresen folytatom.

bscap1611

Az apró fordulatok többnyire úgy éreztem vezetnek valahova. Maradtunk végig Kilgrave földhözragadt szerelmi motivációján, amivel olykor úgy éreztem, átesik jó párszor a ló túloldalára. Luke Cage remek kapcsolati pont lett volna a Pokol konyhája ördögével, mégsem ő kapta ezt a megtisztelő feladatot, lesz lehetősége még kibontakozni a saját sorozatában. Inkább az ápolás oldotta meg ezt a problémát. Hogarth elég dekadens karakter volt, aki mindenek előtt szemmel tartja a saját érdekeit, miközben az igazság szolgájának mutatja magát és ezért kiváló a szakmájában. Ahogy a rádiós műsorvezető Trish meg pont a szimpátiánkat nyeri el. A Jessicával való közös múltja mégis kicsit túlgondolt lett a végére.

bscap1612

A magánnyomozó lány túlságosan sokszor került bajba, ahhoz képest, hogy egy valakit kellett elintéznie, aki mindenki felett állt. egy idő után pont a Bíboremberrel való közös jeleneteik egyre kevésbé működnek. A drámai pontok rendben voltak, viszont Hope halála után, mintha ez a motivációs fonal végleg elszakadt volna és egy végső cél maradt, Kilgrave kiiktatása. Mivel kezdetek óta jelen volt és viszonylag korán összehozták őket, nem tudták ezt rendesen kifuttatni. Inkább ilyen húzásokat kellett elviselnünk, egy fedél alá kényszerültség, túl sokszor ellőtt játszadozás, amit szépen egy felfelé emelkedő ívvel ki lehetett volna egyensúlyozni és nem lett volna ilyen siralmas a végjáték.

bscap1609

Mikor már úgy érzem, nem tudnak mit kezdeni egyes szereplőkkel és valamilyen úton módon megváltoztatják és eltüntetik végül. És ezeket a találatokat a férfi szereplők szenvedték el, ami alól sajnos Luke Cage se kivonható. Maradtak nyitott dolgok bőven a sorozatban, ami után folytatásért kiállt és a Netflix talán összehozza itt is ezt nekünk vagy nem. Jessica Jones narrálása meg tett némi a képhez, mégsem érzem, hogy mindent kihoztak a feldobált szálakból. Viszonylag okosabban is kezelhették volna ezeket. És tényleg a szemet szúró hibák kicsi megingattak, amit a finálé se mentett meg. Az évad részemről egy erős 7/10 lett ezek alapján.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s