Bates Motel – Elkezdődött a 4. évad

A legnagyobb gondja ennek a sorozatnak, évek óta nem találja a saját útját. És a tavalyi feledhető évad után nem igazán vártam a folytatást. Mikor elkezdtem az évadnyitó részt, úgy éreztem, mintha kimaradtam volna valamiből. Olyan fél-reboot jellegű volt a kezdés. Talán most rátalálnak végre az írók a helyes irányra? Ez igen megtévesztő. A harmadik évad is úgy kezdődött, ebből lesz valami, végül nem úgy lett. Így nem vagyok túl bizakodó továbbra sem az új fejlemények kapcsán.

bscap1707

Közben nagyon hiányzik, rendesen fel legyen építve a történet, egyben, egységesen mutassa be a folyamatot. Annyi törést tapasztaltak az eddigi eseményekben, hogy ez a mostani alapozás arra elég volt bőven, hogy érdekeljen a következő rész. Igazán teljes képet nem tudok alkotni a látottak után sem. Nagy hibája ez annak a ténynek, hogy hiába érdekelne a szereplők további sorsa, viszont nem tudnak vagy nem akarnak semmi érdemlegeset kezdeni velük egyelőre. Kérdés, kérdés hátán és a bizonytalanság, eljönnek-e a kellő változások végre, amik felráznák a sorozatot. Spoileresen folytatom.

bscap1708

Mivel nem volt semmi összefoglaló az előző részekről, így emlékfoszlányokra hagyatkozhattam, ami nem túl biztató. Norman eltűnésére és Emma műtétjéről szó esett korábban, egyáltalán nem rémlik. Egyedül Romero seriff takarítása a Bates család után, amiben biztos voltam egyedül ebbben az egészben. Így mondanom se kell, szinte az egészre Norma szemén keresztül eszméltem rá. Pszichiátriára került a fia és kétségbeesetten próbál jobb helyett biztosítani számára, ahol normálisan foglalkoznának vele, nem pedig kötözött sonkaként tárolják.

bscap1712

Nem volt elég tetőzött a baj, megjelent Emma anyja is először a kórházban, majd a Bates Motel-nél. És Norma elutasítása után mégsem bírt magával, a keresett baj meg is találta az átszellemült Norman személyében, akit még a zárt ajtók se tarthatnak vissza (ez a dolog, mintha rémlene a filmekből, persze ebben se vagyok biztos). Ígéretes lehet a folytatás, tényleg elkezd arról szólni a sorozat, amiről kezdetek óta kellene. Norman Bates-ről, akinek őrületét se az anyja és senki más nem fékezheti meg.

bscap1709

Minden évadban bejátszották, más témára terelték a figyelmet, ezt meg a szőnyeg alá söpörték, mintha nem lenne annyira fontos. Egyedül a kiváló színészi játék tudta ezt ellensúlyozni mindvégig Freddie Highmore és Vera Farmiga részéről. Most viszont eljutottunk arra a pontra, hogy az aggódó, szintén nem teljesen beszámítható anya titkolózásának vége. Három évadig játszották ezt, a minőség rovására. Ideje nyílt lapokkal játszani az íróknak és egy érdekes forgatókönyvvel előállni végre a 4. évadra.

bscap1711

Megint ugyanazt játsszák, mint eddig, hogy leveszik a hangsúlyt a sorozat főszereplőjéről, tényleg menthetetlenül egy átlagos sorozatként marad meg az emlékünkben végül ez az eredet. Idő után belefáradunk, hogy nem történik semmi érdemleges változás, továbbra is kerülgetik a forrókását. A legfőbb probléma itt az, hogy hiányzik az a keret, amitől feszessé válhatna. Nélküle meg eltengődhet még így a csatornán további három évadot és utána nézzük, mennyire elbarmolt végeredményt kapunk. Nincs elejétől a végig kigondolva a koncepció, így meg vakon barangolás folyik tovább. A változás jó dolog, főleg egy olyan sorozatnál, amibe lenne bőven potenciál, mégis kihasználatlan marad.

bscap1710

A mellékszereplők és az éves aktuális események vakvágányok mind. Érthető, így akarják az átlagnézők számára szimpatikusabbá tenni anyát és fiát. Így viszont a várva várt katarzis folyton elmarad. Helyette be kell érnünk egy újabb töltelék sztorival, ami remélem idén elmarad. Az elmúlt negyven perc történéseiből van bőven hova építkezni. Ezekkel tessék élni valahára, hogy kiemelkedő minőségi szórakozást nyújthasson végre a sorozat. Amíg nem képesek a fölös szálakat hanyagolni, addig nem fog fan favorit darabbá válni. Ez erősen érződik az eddigieken. A kezdést se éreztem egy 6,5/10-es próbálkozásnál jobbnak. Ideje kialakítani valamit belőle.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s