Outlander – Elkezdődött a 2. évad

Biztosak lehettünk ezzel a sorozattal kapcsolatban, a karakterek és a színészi játék mellett maga az alapanyag is erős lábakon áll. Nagyon szép alapozást kapott az évad és már a mostani fejlemények megadták az ívét a történetnek. Mivel főként a XVIII. századi események részleteit ismerhetjük meg, ugyanolyan szépen be van mutatva a különböző nemzetiségű és rangú emberek gondolkodásmódja, amely szintén elég sokat tesz az élményhez és ettől érezzük annyira közelinek, szinte tapinthatjuk az egész korszellemet, annyira közel hozva hozzánk.

bscap1748

Páratlan alakításokat kapunk, teljesen átélhető szituációkat, amire talán mi is hasonlóan reagálnánk hasonló helyzetben. Ez az igazi ereje az egész koncepciónak. Nem az időutazás miértjét próbálják elmagyarázni nekünk, hanem megismertetni a körülményeket, milyen nehéz lehetett akkoriban egy-egy döntést meghozni, ami talán az egész további életüket meghatározhatja. És ez a lelki súly, amivel igen nehéz megbirkózni. Meg kell tanulni kezelni a helyzetet és viselni az esetleges következményeket. Spoileresen folytatom.

bscap1750

Visszatértünk a második világháború utáni közvetlen időkbe, ahol Claire-t teljesen zavarodottan találja meg egy idegen az út szélén. Nem ismernénk az előzményeket, azt gondolhatnánk, hogy szerencsétlen teljesen megőrült, elvesztve vele realitásérzékét. A jelenre való ráeszmélése erősen átitta a lelki megtörtségét. Az előzetes ügyesen játszott velünk. Amiről ott azt hittük spoiler, kiderült, nem az. Frankkel való viszont találkozása még jobban megnehezítette az érzelmei felkavartságát, így időre volt szüksége, végre megnyíljon. Nagyon életszerűen vezették végig a jelenetsort.

bscap1749

Caitriona Balfe kiváló játékát Tobias Menzies felülmúlta ebben a részben. A személyében rejlő kettősséget, amely múltbéli alteregójában lakozik, nagyon szépen kihangsúlyozták a készítők. Frank Randall mégis civilizáltan próbálta rendezni a kapcsolatát feleségével. Minden reakciója érhető volt. Ki ne lenne dühős, számára világon legfontosabb, szeretett nő egy másik férfitól várandós. Az egész helyzet abszurditását tökéletesen mutatták be és vezették le nekünk. A feltételek szabása is érthető volt, inkább attól tartottam, Claire a továbblépés helyett visszamenekül a múltba, újra megpróbálva megmenteni Jamie-t végső sorsától.

bscap1752

Ügyesen átvezették az évadzáró szálainak folytatását, kezdve a Franciaországba tartó hajóúttal. A cullodeni csata megakadályozását vagy kimenetelét a skótok javára fordítsák. Viszont a Fraser házaspár erőfeszítései hiábavalónak tűntek végül, mikor Claire orvosi tudásával megállapította, hogy az egyik francia tiszt hajójának legénysége fekete himlőtől szenved, szert téve egy újabb személyes ellenségre vele, akitől még biztosan fognak szenvedni Jamiék az évad folyamán. Látszik, mennyire pechesek. Mindig belefutnak az önelégültebb, saját érdekeit néző befolyásos katonába, akivel nem érdemes újat húzni, mivel ők maradnak a vitában alul.

bscap1751

Nem tudom, mennyire fog hasonlóan megrázó jeleneteket tartalmazni az idei etap, mint az első évad. Abban biztos vagyok, érzelmi megrázkódtatásokból továbbra se lesz hiány. Már az évadnyitóban érzékelhettük ezt. A szerelmi szál meg egyáltalán nem érződik öncélúnak, mivel fontosabb a történelmi pillanatok jelentőségének és hátterének teljes megismerése, amely meghatározóvá teszi a viszonyulásunkat a karakterekhez. A XX. századi jelen és a XVIII. századi múlt közötti váltást azért elég hirtelennek éreztem. Viszont hamar sikerül megszoknom a környezetváltást. Az alapozás részese volt, visszakapcsolódjunk a múlthoz. Elfogulatlanul is, szerintem a kezdés érdemel egy 8/10-et.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s