Law & Order: SVU – Lezárult a 17. évad

Igazi fejlődés ment végbe a sorozatban az évad alatt. Míg az évadnyitóval teljes mértékben elégedetlen voltam, utána azt vettem észre, részről részre jobb lesz a sorozat. És másfél évtized SVU után ismét visszatérni a legjobbak közé, nem kis teljesítmény. A procedural műfajban a változatos, jól átgondolt, emlékezetes ügyeivel rég kivívta a figyelmet, hazai fronton még mindig nem számít annyira ismertnek a sorozat, közben nálunk is lement (3 különböző csatornán) 10 évad, ezért is érthetetlen a helyzet. Az eseteket a valóság írja és amelyeket az amerikai sajtó is leközöl, azok közül áll össze az évi huszonvalahány ügy.

bscap1857

A nyomozás mellett a jogi oldalt is megismerhettük többször és általában a történések nem maradnak következmények nélkül. Ugyanúgy szerepet kap a média, ahogy a rendőri csapatmunka is a részekben. Az ügyosztály nyomozói nélkül meg mit sem érne az egész, nem viselkednének ők is szintén emberien. Több csúcspontja is volt az évadok részeinek és dupla részes történetek is nagyon jól voltak kezelve idén. A kihallgatásokba is visszatért az a lüktető erő, amitől annyira működni tudnak ezek a jelenetek is. És a magánéleti szálakat is nagyon okosan és visszafogottabban kezelték, mint eddig.

bscap1860

Az áldozatok és az elkövetők közötti dinamikai is végre ismét a helyére került. És ezzel a fajta szakmai nehézségekkel szembenézhettünk újfent, amely megviselte annyiszor már a nyomozókat. Az igazságszolgáltatás nem egyszerű feladat, valaki becsülettel kíván fényt deríteni rá, mivel az ellentábor mindig mocskosan játszik és keresi a kiskapukat a vádban. Mindig is fontos része volt az ügyészség az ügyek lezárásába. Erre mindig kellett egy markáns szereplő. Raúl Esparza, akit közben a Hannibalban is láthattunk igazán helyt áll továbbra is Barbaként.

bscap1858

Mariska Hargitay nem szerepelt annyit az évadban, mint korában. Általában minden részben jelen van, inkább a háttérből érezni Bensonként a jelenlétét. Ami cseppet sem zavart, mivel az egység többi tagja is szintén remekül felépített karakter. Bármelyikükkel szívesen nézem az adott ügy felgöngyölítését. És a sok erős pillanat után a finálé kettős felvonása adta meg az igazi kegyelemdöfést. Tényleg érezni lehetett, az évad lehető legfajsúlyosabb ügyével lesz dolgunk, amely egy igen erős katartikus drámai élt kapott a végére.

bscap1859

A sorozat újfent bebizonyította, ami már vártam egy ideje. Igen is, van lassan két évtizedet követően is létjogosultsága a képernyőn lennie. És az aktualitása örök érvényű, akárhol, bárkire leselkedhet a veszedelem, óvatlanul megtalálja. És egyedül ezen ügyosztály képes azt tisztességesen megoldani, mivel az elkövetők általában önös érdekből teszik, amit tesznek. A méltó büntetésüket sajnos nem nyerik el mindig. Legtöbb esetben a törvénykeze megtalálja, bizonyosságot nyerve vétkük felett. Az évad meg egy 7,5/10. Eddig az év legjobbja.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s