Batman Superman ellen – Az igazság hajnala

A 2016-os év első felében három hősös egymással szembeni összecsapással is találkozhattunk. Kettővel moziban (Polgárháború, BvS) és eggyel Blu-ray-en (Igazság Ligája a Tini Titánok ellen), mégis közölük a Superman és Batman összecsapása lett a leggyengébb. Egyetlen igazi pozitívuma a filmnek, a zene. Hans Zimmer ki tett magáért. Míg a korábbi hangszerelései elég egy kaptafaként egybefolynak előttem, addig itt még arra is vette a fáradtságot, hogy minden hős megkapja a saját aláfestőét, ezek közül is Wonder Womané sikerült a legjobban. Gal Gadot is telitalálat a szerepre. Kár, hogy keveset van jelen. Ahogy Ben Affleck és Jeremy Irons közös jeleneteit is elnézegettem volna még. Ennyiben ki is merültek a dicséretes dolgok.

bscap1862

Az első óra túlontúl random, amely összeáll végül, ez viszont nem menti meg a történetet a hibáktól. Az Ultimate Edition változat állítólag pont ezt a hosszú felvezetőt teszi rendbe, viszont a többi része akkor se fog érezhetően működőképesé válni. Talán ezt a verziót is szemügyre veszem majd. Viszont a karakterek terén is nagy hiányosságok fedezhetők fel. Lex Luthor karaktere kibontatlan marad, Jesse Eisenberg játéka ide vagy oda. A motivációjának hátterét elég nagy homály fedi. A jellemén tátongó lukakat is a Smallville-ből megismert verziója tölti ki számomra, amelyből jelenet is szabályosan visszaköszön, azért a sorozatban kreatívabban lett megoldva.

bscap1861

Vannak jelenetek, amelyek szabályosan érthetetlenek lehetnek azok számára, akik nincsenek képregények elmúlt 5 éves változásaival alapszinten legalább tisztában. Vagyis sok külső anyaggal tudtam rengeteg mindenre választ találni, amire a film egyáltalán nem ad. A felszínes utalások nem igazán tudják ezeket a foltokat kitölteni. Be kell látni sok sebből vérzik a forgatókönyv, amellyel legfeljebb kétszer annyi játékidő tudna rendesen kiegyensúlyozni. Ennyi nyers alapanyag meg nem áll rendelkezésre. Zack Snyder sok mindent vizualitással próbál helyettesíteni és itt pont ezen jelenetek tartalmasságának hiánya róható fel neki.

bscap1863

Végül mire összeállnak valamivé a szálak, némi szórakoztató faktor is fellelhető a sorok között, ez viszont közel se elegendő, hogy megbocsássuk a fiaskókat, akármennyire próbálják bővítésekkel köszörülni a csorbát, nem tűnik el nyomtalanul. Maga a koncepció túlzsúfolása nem egyedi probléma, rendszerint találkozni bőven hasonlókkal az elmúlt évek képregényfilmjeiben. Itt viszont inkább az alappilléreit tartották meg, többit meg képzeljük hozzá. Ez egy mai produkciónál nem működik. Inkább kicsit jobban fókuszálhattak voltak a karakterekre, jobban kidolgozva őket, mint az események sodrásába dobni pusztán bele.

bscap1864

Akárhogy szembesülünk vele, a hézagok jelen vannak és abban reménykedhetünk, a DC hősök következő blockbustere sokkal átgondoltabb és fontosabb pontokra fog koncentrálni, nem pedig ennyi mindent akar leegyszerűsítve átpasszírozni a gépen, mivel ez egyáltalán nem lesz működőképes hosszútávon, főleg egymásra kívánják építeni a folytatást. Önálló filmek javíthatnak ezen a képen, tényleg nem sietnek el bizonyos lépéseket, mint itt tették. Úgy kevésbé fognak beégni a konkurenciánál. Az elkövetkező évben bemutatkozó DC-s produkciók ennél csak jobbak lehetnek. Értékelésem: 6,5/10.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s