Person of Interest – Sorozatzárás

Mikor egy megkedvelt sorozat el kezd hibázni sorra, ahogy tavaly tette. Idén folytatta ezt a felesleges húzásokkal teli történetvezetést, míg el nem értünk az 5×10-hez, ahol sikerült végre valami érdemi részt is felmutatnia a sorozatnak. Elég szomorú, az utolsó részekig nem igazán tudott átütő lenni az évad. Maradt keserű szájíz, amit az érzelmes pillanatok feledtettek legalábbis velem. Ebben az esetben elnéző vagyok, mivel megkedveltem a karaktereket és érdekelt a sorsuk.

bscap1874

Merész pillanatokban lehetett részünk, mégis van valami, ami beárnyékolja ezt az egészet. Míg véghez vitték az egészet, bőven találkozhattunk számot tevő következetlenséggel. Ami nem meglepő, mivel volt jó pár átgondolatlanság az egészben. A végeredmény egy fokkal jobb volt a 4. évadnál, viszont mennyire kínkeservesen sikerült ezt a mércét feljebb tolni. Többször elhasalt a cél előtt a történet és ezt a saját bőrünkön érezhettük. A részletek kidolgozatlanságában keresendő ez a probléma.

bscap1876

Egy fegyvere van a sorozatnak, amit ellenünk fordíthat. És az nem más,mint az idő, ami megszépítheti majd a fakuló emlékeket. Nem a rosszra fogunk emlékezni, hanem azokra a dolgokra, amiért tényleg érdekesnek találtuk az egész koncepciót. Valahogy nem voltak képesek a készítők saját tökéletlenségünkön felülemelkedni és ez az önhittség a fő bélyegzője a végeredménynek. Ami miatt nem lehettünk maximálisan elégedettek. Lássuk spoileresen a további gondolatokat.

bscap1877

Root átvitt értelembe vehető metamorfózisa igazán remek ötlet volt. A Gép bölcselkedésével viszont nem volt képes felnőni a feladathoz. Elias életbemaradását nehezményeztem, mikor az évad közben ez kiderült, legalább méltó búcsút kapott. Ezek az események pálfordulásra sarkalták Finch-et, végre leszámoljon a Szamaritánussal végleg. Az önjelölt segítők szerepére már rég választ adott a sorozat, amit próbált felexponálni mártíri halálként. Az 5. évad utolsó pillanatban bedobott előzetese már mindezt megmutatta lényegében nekünk. Ehhez viszont semmit nem adott a finálé.

bscap1875

Az áldozathozatal mértékét meg eléggé az arcunkba tolták nekünk. Míg Reese elesett a végső csatában, a sors iróniája, pont Shaw éli túl az egészet, amely azért is furcsa, mivel őt tavaly kényszerpihenőre küldték Sarah Shahi terhessége miatt. És karaktere kiírása helyett a vissza hozatalán kezdtek el ügyködni. Ezzel indul el a sorozat lejtmenete és folytatódott tovább. A heti ügyek beleerőltetése a végjáték előtt meg különösen érdektelenek voltak, hiába szúrtak még be egy elnökmentési akciót. Legalább egy kis csapatba tömörülve régi megmentett embereket visszahoztak.

bscap1878

Az ürömbe jutott legalább öröm is. Elég ambivalens reakciókat váltott ki így is sokakból ez a 13 rész. És igazán a visszalévő négy rész pusztán formális levezetésnél többnek nem tekinthető. Amennyire az utolsó három részre felcsigázott egy rész, úgy éreztem ingadozónak a lépéseket. Voltak érdekesek és kevésbé elfogadhatók. Fusco és Finch túlélése még inkább nem tükrözte, miként is gondolták ezt a lezárást. Lehetnek itt fenntartások. Ettől eltekintünk, még lehet valami eszmeiséget talán kihámozni, erre meg nem igazán érdemes fáradtságot venni. Részemről az évad 7/10.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s