Black Mirror – Elkezdődött a 3. évad

Egy olyan utópisztikus társadalmi képet mutat be ez az antológia, amely a mai technikai függőségünket tükrözi. Így napjaink legégetőbb jelensége is górcső alá került. A közösségi megítélés, mit egy csomóan az interneten való népszerűség alapján azonosítanak be. Evvel egyfajta olyan képmutatást bemutatva, egyre láthatóbban inkább a felnövekvő generáció között terjed. Ez is hasonlóan sznob hozzáállást szül, mint a megfelelni akarás és az egyének egymás felé mutatott dölyfös viselkedése. És ezek a felszínes értékrendek határozzák meg az életvitelt. Melyet az elkeseredett népszerűséghajhászás szül.

bscap1931

Inkább egy mesterkélt világban kívánnak élni, mint valamilyen szinten figyelembe vegyék a valóság fonalát. A saját előrejutásuk többet jelent, mint a mások érzéseinek figyelembe vétele. Ez a kiüresedés meg egyre inkább tapasztalható. Olykor már ripacs, túlzó megnyilvánulások, amik mögött nincs már semmi sem.  Míg megbúj az a naivitás mögötte, ez a semmit mondó kép a tökéletesség, amire törekedni kell. Az értékrendek teljes felborulásával jár és a cinizmus vég nélküli megnyilvánulásával.

bscap1930

A sorozat tökéletesen hű az eddigi koncepciójához. Számomra egyes jelenetek túlságosan harsányak voltak. A céljukat elérték ezek is, mivel megvolt a funkciójuk. Hogy kellemetlenül érezzük magunkat ebben a fantazmában, a szereplők tényleges elszálltságának nyomait erősítve fel. Aki ebben jól érzi magát, egyszerűen a önön és környezete becsapását láthatjuk, mennyire nem szeretnénk egy ilyen világban élni, ahol olyan valótlan normáknak kell megfelelni, melyek mellőznek mindennemű épelméjű ítélőképességet. Ha már lepontozás, számomra a kezdés egy 6,5/10 volt.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s