A sötét ötven árnyalata

Azt hinném, az első rész után képtelen felhúzni a folytatás. Belőttem a leadott elvárásaimat ehhez a filmhez, mégis annyira pofátlanul kezelt komoly témákat, amikbe nem ment ráadásul semennyire se bele, nemhogy mélyebben megtenné, hanem egy huszárvágással lerendezte ezeket. Kiragadták volna a fontosabb dolgokat és erre húzták volna fel a történetet, egy remek pszicho-thriller alapjait szolgáltatták volna. Erre utaló jelenetek is akadtak bőven, mégis a sekélyes történetvezetés és olykor már óvódás szintű párbeszédek minden feszültségnek nevezhető momentumot kiöltek az egészből. Ezen nincs mit csodálkozni, a könyvek írója férjének keze munkája a forgatókönyv. Egyet biztosra lehet venni, egy rakás aranymálnát fog kapni jövőre (minden kategóriába megérdemelné).

A színészeken is érződött, mennyire nincs kedvük ezt a filmet megcsinálni. Jamie Dornan és Dakota Johnson valójában ki nem állhatják egymást és ez minden egyes közös jelenetükből átjön. Anastasia már paródiához képest is kínos esetlenségét inkább a túlzott naivitásra cserélték le ebben a filmben (előzőhöz képest minimális színészi játékát is teljesen lenullázva), igen káros és degradáló üzenetet sugallva, hogy egy pasinak pénze van, mindent elnéz egy nő neki. És mikor már az egyre deviánsabb viselkedést próbálták nekünk illusztrálni, valahol ott szakadt el nálam a cérna. Egy dolog, amit a fülledtnek szánt jelenetekkel kívánnak nekünk prezentálni, semmi köze ahhoz a megnyilvánuláshoz, amit próbálnak ezzel végül is belénk sulykolni.

És Kim Basinger a mostanában amúgy se fényes filmes porfólióját sikeresen tovább rontotta ezzel a darabbal. Rajta is érezni lehetett abban a kevés jelenetben, amiben szerepelt, arra várt, lezajlódjon a forgatás, miután megkapta a gázsiját, mehessen haza végre. Mi nézők is hasonlóan érezhetjük magunkat, miután megnéztük ezt a műremeket, miközben mi még jutalmat sem kapunk érte. Hál istenek, egy rész van vissza és vége, amit jövőre le is tudnak szépen. Legalább nem szedték ketté a trilógia utolsó darabját (ami manapság az adaptált mozifilmeknél annyira divatos). Legzavaróbb az egészben, mikor látnék lehetőséget egyes szálakban, ahhoz viszont egy teljesen szabad kézzel rendelkező gárdára lenne szükség, akik fittyet hánynak az alapanyagra és értelmeset igyekeznének összehozni. Így viszont egy olyan végeredményt kaptunk, ami megérdemelné, a feledés homályába vesszen örökre. Értékelésem 2/10.

Reklámok

One thought on “A sötét ötven árnyalata

  1. Ha még nem láttad, ezt érdemes megnézni…mondjuk ez az első könyvről szól. Vicces, és erős értékelés van a végén. 😀 Nem kettes, nem egyes, inkább úgy mondanám, a nulla alára gondolhatott. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s