13 Reasons Why – Az első évad

Egy igen megosztó könyv feldolgozásáról van szó, amely elég fajsúlyos témához nyúlt, mégis többször éreztem a sorozatnál, le veszi erről a hangsúlyt. Sok helyen sántít a történet. A szereplőkkel nagyon nem tudtam azonosulni, ennek ellenére az erőteljes dramaturgia eléggé működőképes. Nem egy pszichológia tanulmányt kapunk összességében. Azért elég gondolatot ébreszt és kérdést vett föl az egész helyzet feltárásában, úgyis érzem az évad első kétharmadában magamat, mint egy kívülálló. Addig munkálkodtak az alkotók, végül magával rántson és megdöbbentsenek valamilyen szinten. Nehogy objektíven tudjak a látottakra reagálni.

Elején elég furcsa benyomásom ébred az egész vallomással kapcsolatban. Ahogy halad előre a cselekmény, egyre kiforrottabbá válik és értelmet nyernek a dolgok, egészet egy tinidráma keretein belül kezeljük. Semmi egyedit nem fogalmaz meg a történet, amivel korában ne találkozhattunk volna. Inkább próbál az egésznek valami értelmet kreálni. Megrázóan mély nyomott nem hagy maga után. A számtalan hibától eltekintve, egy minőségi darabról van szó, lényeges kontextusokban az arányok elaprózodottnak érződnek. Így a mondandó félremegy, érvényét veszíti valamilyen szinten. Kifordítva néhol a sarkából a koncepciót.

Ezek meg az alapanyag gyermekbetegségei, melyeket még így is remekül kezel, nem értem, miért nem lehetett ezektől a sallangoktól mentesíteni és hitelesé tenni a kialakított képet, nem pedig gátat szabni az elhatározás kifejtésének, átérezhetőségének. Az érzelmi hullámvasút egy igen csorba felvezetés után pár igen szemléletes direktívával egészülve ki válik egy látszólagos egészé. Ami sosem fogja a teljes képet lefesteni a döntési folyamatnak, inkább keresheti az ember, milyen hiányosságokra húzva kíván helyt állni az egész koncepció. Mintha nem tudna egyes korlátokon túlmutatni, így meg nem igazán fog olyanná válni a végeredmény, amilyennek lennie kellene. Némi spoilerezéssel foytatom.

Nagyon nagy vonalakban áttekintjük Hannah Baker okait, elég vázlatosan fog hatni, visszagondolva. Végig követhetjük, mennyi szörnyűségen megy keresztül. Mikor a tragédia kezdeti fázisában tartunk, kimerülnek ezek a jelenetek múló rossz érzésben, amelyek után tényleg akkor látom azt a pontot, miért jutott erre a döntésre. A folyamat teljes végigvitele helyett inkább az erőteljesebb jelenetekkel tudják konstatálni az öngyilkosságot. A lépcsőfokok kimerítő bemutatása nélkül kiragadott jelenetekbe merül ki, némi megjegyzéssel társítva még nagyrészt. Az elkeseredettséget nem igazán sikerült az utolsó részekig érzékeltetni. Lehet magyarázatot adni arra, hogy drámakirálynő volt meg minden, ide ez már kevés.

Végig érezni kellett volna (nem mikor már a két idősíkba párhuzamosan odaérünk), hogy valami olyasmiről van szó, ami öngyilkossághoz vezetett. A játékidő alatt sokszor szkeptikusságra ad okot a narráció. Mikor meg elég hosszú percekre a háttérbe tolják, az az érzése támad az embernek, az egész meg se történt valójában. Végül szembesítsenek vele, mégis. Az a legfőbb probléma, a túl sok szál mellett sokszor utólagos, miért is következett be az egész. A karakterek elég tipikusnak látszanak, miközben mindenki ellenszenves (még Clay is). Ezen meg a szereplők meggyötörtségével kerekednek felül.

Az utaló jelek elhelyezése (tényleg meg fogja tenni), nincsenek jelen, amely még inkább azt érezteti, míg be nem következik a tetőpont, tekintsük meg nem történtnek az esetet. Hunyjunk szemet felette, ahogy a szereplők is teszik, míg képesek kitartani, vagy meg nem törnek a felelősség súlya alatt. Az a gond, amilyen komplexnek kíván az egész látszani, annyira sivár a talaj, amire építkezik. Így meg nagyon sok halovány pontja van, amely inkább feledésbe merül sokaknál és a kiemelt karakterdrámára fog emlékezni belőle. Ezzel meg nem fogja új szintre emelni a végkifejletet. És ebből jön egy második évad, ami fogalmam sincs, miről fog szólni. Ez az évad 7,5/10 a rengeteg hibája ellenére is számomra.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s