Game of Thrones – Elkezdődött a 7.évad

Megérte a hosszú várakozást, hogy lássuk az utolsó előtti felvonást. Szokás szerint egy felvezetés volt az évadnyitó rész, viszont már most érezhető volt, kezdenek összeérni a szálak. Egyre komplexebbé válik a sok felé ágazó történet. Közben érezzük, halad valamerre. Ez az út sokaknak kiszámíthatónak érződhet, közben számomra sosem az volt a lényeg egy sorozatnál, hogy váratlanul, a semmiből jöjjenek a fordulatok. Inkább legyen megalapozva nekik és egy erőteljes tálalással jutalmazza a kitartást, ne pedig olyasmivel, ami után lényegtelennek tűnik egy fordulat. A könyves korszak feldolgozásánál nagyon sok mindennel a tömeggel megyek szembe, nem véletlenül. Már sokszor kihangsúlyoztam, számomra azok a fordulatok a leépített karakterek miatt mit sem értek.

Az utóbbi két évben meg igazán el kezdett tetszeni, amerre a sorozat halad, teljesen függetlenítve magát a mankóként használt alapanyagtól. Vannak akik lesarkítják egyből az egészet. A korábbi évadok azért tetszettek sokaknak, tele volt emlékezetes párbeszéddel és intrikával. Viszont sokat látottként számomra ezek az érvek kevesek. Inkább azt éreztem, sokszor nem a filmes formátum elvárásait, hanem a könyvek olvasóit tartja szem előtt, ami nem baj, hanem annyi a probléma, hogy míg papíron nem gond egy szereplőt elfelejtünk 2-300 oldal erejéig, addig a sorozatban mindig fenn kell felé tartani a néző érdeklődését, nem a háttérbe szorítani, mivel nagyon nem fogunk utána a sorsa miatt izgulni. Legalábbis én ezt éreztem sokszor. Ettől a nagy hibasorozattól szépen elszakadtunk.

Lehet, erősödött a fantasy vonal, mégsem mérvadó, úgy nézzük az nélkül is működne a történet. Az csak megfűszerezi az egészet. Nagyon szőrszál hasogatók akarunk lenni, valamilyen szinten az egész sorozat kiszámítható. A meglepetésfaktort nem az elhulló szereplők szolgáltatják, főként egy-egy halál következménye érdekesebb, mint maga az esemény. Azt is érdekessé lehet tenni, hogyan távozott fontosabb karakter, nem úgy, ahogy a sorozat első felébe tették. Még mindig van bőven idő kitöltő szál, azért most már mindegyikbe akad érdekes fejlemény, érezhetően le is ült pár szál most is. Érzem, fognak még itt olyat húzni (remélhetőleg) ami után köpni-nyelni nem tudunk. Spoileresen folytatom.

A Freyek leszámolásával indított az évad és itt már jogosnak éreztem a Vörös Nász megbosszulását. Branék megérkeztek a Falhoz, amit várhatóan a vadak fognak védeni, mikor odaérnek a mások. Havas Jon és Sansa közötti ellentéteket próbálná kihasználni Kisujj, lehet ebbe beletör a bicskája. Jelenleg az egyetlen, aki az intrikát akarja gerjeszteni. Cersei tisztában van helyzetével és lehetséges szövetségesek terén szűkölködik. Euron Vasflottája jól jönne számára, a hozzá szőtt feltételek kevésbé. Talán talál rá módot, hogy a kétes elemet kiiktassa a képletből. Hét Királyság újdonsült királynőjének szerintem még akad pár trükk a tarsolyában, amivel okozhat a vele szemben állóknak lelki károkat. Jaime egyelőre kénytelen meghunyászkodni testvére előtt.

Sam megtalálta az okot, hogy Észak új királya és Daenerys mindenképpen találkozzanak. Érthető okokból Sárkánykőre való behajózás az epizód végére maradt. Remélhetőleg a folytatásban már egy nagyobb csatát láthatunk. Vérebet is ügyesen összekötötték Északkal. Azt is megtudhattuk, jelenleg hol tartózkodik Mormont. Még Melisandre útja hova vezet száműzetése után, még semmit sem tudni. Aryáéról meg világosan tudjuk, hogy hova tart. Azért pont a fenevad karmai közé szalad egymaga, elég vakmerő elhatározás. Végül nehogy ő járjon porul, már R. R. Martin megkímélte, ne a sorozat készítőinek kelljen egy újabb Starkot kiírniuk. Igaz, tavaly Rickon-nál se voltak szívbajosak. Itt annyi a különbség, egy felépített karakter sorsáról van szó, azért reménykedünk nem tragédiájával végzi be az évadot a legfiatalabb Stark lány. Összességében nem kezdett rosszul az évad, egy 7/10 jár rá.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s