The Expanse – Két évad távlatában

A Térség regénysorozat alapján készült adaptáció személyében végre egy olyan sci-fi-t tisztelhettünk, melyet a későbbiekben akár a BSG-vel is egy lapon említhetünk. Számomra darálva sokkal jobb élményt nyújtott, mintha hetiben követtem volna a részeket. Annak is köszönhető, mivel a sorozat csúcspontjai nem a fináléra vannak időzítve. Sokáig eléggé hidegen hagytak a karakterdrámák (esetleg a színészi játék nem túl kiemelkedő szerepe is ebben közre játszott), a 2×05 után viszont még emberibbnek éreztem a történetet, mint korábban. Nem is minden rész lehengerlő, kellően erős hangulatot árasztanak magukból, végig fenn tudják tartani az érdeklődést.

Az állandó feszültség fenntartása mellett nem igazán érezném, a központi szereplők közül bárkit is kellene féltenem. Mindenkinek meg van az úti célja, mely akkor válik világossá, mikor odaér. Senki se marad motiváció nélkül. Meg van az érve, miért is tart ki elvei mellett. Végig érezni, valami nagyobb van kibontakozóba, mint az érdekek megkívánnak. Ez viszont előttünk továbbra is rejtve marad, miközben látjuk, az ember saját maga rákfenéje. Nagyon igényes kivitelezésben kapjuk meg mindezt, amely a politikai visszhangoktól sem csendes az űr sötétjében. A megbúvó misztikum meg még szövevényesebbé teszi ezt a romlott világot. Spoileresen folytatom.

Egy idegen entitás biológiai fegyverként való használata elég nagy lavinát indít el a hidegháborúban álló Föld, Mars és Öv között. Diplomácia fenntartásával igyekeznek fenntartani látszólagos törékeny békét. Miller vitt valami szint az egészben, mégsem volt hiányérzetem, miután kiírásra került karaktere. A nyomozás tovább folytatódott nélküle is. Prax behozatala kezdetben még ígéretesen indult, végül túl lelkiismeretesre sikeredett, így nem igazán vállt kellően érdekessé. A Rocinante legénysége viszont szépen az események részese lett. Holden-t azért nem merték beáldozni a hozzájuk vendégségbe beugró teremtménynek.

Gondoskodtak róla, hogy Fred Johnson a későbbiekben is fontos részese maradjon a hatalmi játéknak. Jules-Pierre Mao szándéka Avasarala számára is tisztává vált. Az igazság kiderítése sosem a békés megoldásoknak tett eleget. Bobbie Draper belekeveredése ebbe a politikai csatározásba tovább növelte a marsi összeesküvés méreteit. A legérdekesebb mégis a Vénuszra lezuhanó Eros utáni felderítőkkel történtek. Lesz még bőségesen mit kifejteni a folytatásban. És még tovább csiszolni ezt az formálódó ékkövet, melynek egyedül az alacsony nézettség lehet az ellenfele. Részemről a második évad megért egy 7,5/10-et.

2 thoughts on “The Expanse – Két évad távlatában

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s