A szökés – Az 5. évad

Annyira elfeledkeztem három rész után ennek a sorozatnak a folytatásáról, amennyire lehetett. Egyedül az húzott vissza, bepótoljam a maradék részeket, nem túl hosszú évadról van szó. Még ennek ellenére sem tudok semmit érdekfeszítően bemutatni. Minden mozzanat kiszámítható volt végig. A régen megkedvelt karakterek is árnyékuk voltak önmaguknak. Nem igazán volt íve a történetnek. Inkább sokáig rejtegették előlünk a nyilvánvalót. A gyanakvás elaltatásának ennyire gyermeteg formája nem méltó a sorozathoz. Szóval egy olyan csavar se volt, mely okosan fel lett volna építve, inkább valami épkézláb módon kilukadtak oda és kész.

Nem igazán lepett meg semmi, aminek meg kellett volna. Az évad közben voltak olyan részek, melyek a teljes érdektelenségen túl nem váltottak ki említésre méltó reakciót. Ez nagyjából az évad nagy hányadára igaz volt végig. Igazán jelentős átkötések nincsenek a korábbi évadokkal, inkább halovány utalások, melyekre legyinteni lehet mindössze. Az átgondolt részletek, a kifinomult tervezés helyett random használták a sorozat védjegyeként ismeretes eszköztárat. Úgy nagy jelentőséget nem tulajdoníthatunk ezeknek. Akció terén is néhol hagyott kivetnivalót az operatőri munka és a vágás. Spoileresen folytatom.

Sara férje a főkolompos az ügyben és Scofield-et belekényszerítette, dolgozzon neki, nem volt túl sok rejtély. A készítők T-Bag-gel nem tudtak mit kezdeni, így írtak neki egy rövid apaszerepet, hogy egy elégtételbe merüljön ki végül. Lincoln-ból se tudtak kihozni semmi érdekeset. Annyi volt a szerepe, közreműködjön a menekülésben Jemenből. Amennyire szövevényesen akarták ezt az egészet bemutatni, úgy lett teljesen jelentéktelen legvégül. Mindenki arra a sorsra jutott, amire kellett, mégsem érezhetünk elégtételt ezzel kapcsolatban. Érezhetjük, nem válik koherenssé az egész.

A hajtóvadászat nem tudott nagyszabású lenni (ez már a 4. évadra is igaz volt). A korrupt CIA-s lebukása sem volt képes olyan erővel bírni, ami alapján kicsit elnézőbbek lehessünk az alcímként is szolgáló “Feltámadás”-sal. Korábban még, mielőtt kiderült, előhúzzák a poros asztalfiókból, még bennem volt, egyszer újranézzem a régi szériát teljes egészében. Az a gond, ennek a fényében nem biztos ugyanúgy látnám a korábbi eseményeket, mint eddig. Nem mintha felülírtak volna bármit is, inkább a drámai él csorbult meg ezáltal, hogy tudjuk bárki visszahozhatnak akár. Korábban már Sara-val is megtették. Nem tudom, lesz-e újabb bőrlehúzás belőle. Nézettséget tekintjük, nem valószínű. Évad 6/10.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s