Sorozatok évértékelése 2017

Tavalyi év is bővelkedett a sorozatokban, egyedül a ráfordítható szabadidőm csappant meg jelenősen. A pótolnivalókon kívül akadtak olyan darabok, amelyek elit helyüket tartják. Nagyon újdonságot nem sikerült becsempészni a listába, azért akadt kivétel, kivételesen kényszerű helyzet hozta, egy ötös listát tudok felmutatni mindössze. Ez miatt sincsen okom szégyenkezni. Remélhetőleg ebben az évben sikerül a szokásos tízest is összehoznom. Ahogy megszokhattátok, a csalódásaim mellett sem megyek el teljesen szó nélkül, mint általában, most sem fogom azt rangsorolni. Valahogy mégsem érzem úgy, minden adott lehetőségét kihasználtam a kínálatnak, kevésbé tölt el elégedettséggel az elmúlt év teljesítménye. Mindenképpen változtatni kívánok ezen és akár az utazással töltött napi időbe is szeretnék egy-egy epizódnyi élményt becsempészni magamnak, hogy csökkentsem a magam felé érzett hiányérzetet. Kompenzálni szeretném ezzel a már érzékelhető kimaradásaimat szintén az oldalon, hogy lesz miről értekeznem és sűrűbben frissülhessen az oldal ezáltal. És lássuk, miként is láttam 2017-et.

2017 legjobb sorozatai:

5. Rick and Morty: Ez az évad közel sem érte el azt, amit alapvetően elvárnánk a sorozattól, hogy megdöbbentsen. Amilyen erős indítást kapott, önmagához képest annyira váltak kissé rutinmunkává a részek. Így sincs miért szégyenkeznie, azért remélem, összeszedik a következő etapra magukat a készítők. Ennek ellenére tagadhatatlanul a listában van a helye. (kritika)

4. The Expanse: Ezzel a sorozattal tavaly ismerkedtem meg, közben már lement belőle két évad. Végre egy sci-fi adaptáció, mely élménnyel képes szolgálni. Igazi hiánypótló darab és a műfaj trónkövetelőjévé is válhat, ennyire jól vezeti a történetet és kezeli a karaktereit. Vannak hibái, ennek ellenére kihagyhatatlan. (kritika)

3. Game of Thrones: Nem gondolná senki, a könyvek elhagyása után inkább erősödött a sorozat és a karakterek sorsa még inkább érdekel, mint valaha. Ez az évad tökéletesen előkészítette a terepet a végjátéknak, amelyre 2019-ig várnunk kell. Ez a várakozás meg igazán meg fogja érni, mivel a fináléhoz hasonlóan, hosszabb részekben lesz részünk. (kritika)

2. Strange Things: Az előző évadhoz képest nem volt annyira erőteljes a sorozat, mégis az atmoszférája és a nosztalgiafaktor annyira egyben tartja, olykor félrement vonalakat is, hogy képesek vagyunk megbocsátani a sorozat ballépéseit és hagyni neki, hogy magába szippantson minket. (kritika)

1. Better Call Saul: Felnőtt az anyasorozathoz a spinoff és nem csupán egy mellékvágánynak tekinthető a zugügyvéd története, hanem komplett előzménynek, mely annak ellenére élvezetes tud maradni és folyamatosan emelni a tétet, hogy ismerjük a dolgok következményeit. Nyilván ezt se lehet végtelenségig húzni, mégis szépen összekapcsolja a két sorozatot és egy kerek egésszé teszi azt. (kritika)

 

2017 legnagyobb csalódásai:

The Walking Dead: Egyedül a remény miatt tartok ki, hogy jobb lesz. Vagy a készítők etetnek be folyton? Őszintén, látszólag maguk sem tudják, mit akarnak az egészből kihozni. Lassan már rendszeres vendég lesz ebben a kategóriában. Más kérdés, én meddig fogom még ezt tolerálni. (kritika)

13 Reasons Why: Nekem nem nyerte el a tetszésemet, mint sokan másoknak velem ellentétben. Elismerem, minőségi sorozat és meg fogom a 2. évadot is nézni, mégis a hasonlóan realizálható mondandónál fontos a hitelesség és nem az első alkotás, amely ebbe a hibába esik, miután a fikció köntösét lerántjuk róla, nem állja meg több ponton a mindennapi életben a helyét. Szőrszálhasogatásnak tűnhet, a pszichológiai struktúrája nem tükröz egy valódi élethelyzetet a lélektaniságát tekintve, miközben a sorok között sok valóságtartalom megbújik, még sincsen úgy felépítve, hogy ténylegesen bemutassa egy ilyen tragédia alakulását. Csúnyán mondva, ezt a történet nem tekinti többnek, mint egy eszköz, amivel ledöbbentse a nézőit. És ezért nem tudom többnek tekinteni, mint ami: egy jól megírt tinidráma, nem több, nem kevesebb. (kritika)

South Park: Az elmúlt évad visszavett a széiralizáltságból, az átívelés valamilyen szinten megmaradt végig. Különösen nem vártam semmi kiemelkedőt az évadtól, mégis a finálé előtti rész eléggé elszálltra sikeredett és következményeket is hordozott magában, amelyet a fináléra szépen eltusoltak. Nem tudni, kezdeni fognak-e valamit idén kezdeni a helyzettel. A sorozat készítői már rég nem olyan merészek, mint régen. Sokszor egy-egy rész ennek látja a kárát. Ez meg kihat a mondandóra is. A másik nagy hibája az évadnak, a túlzott aktualitás, amiről az amerikaiak értesülnek elsősorban, ezt a problémát áthidalni nem sikerült, így jó pár rész zavaros volt a megtekintése után. És utánaolvasni, értsük, miről van szó, nem kicsit élményromboló. Ezért nem igazán tudom, miként álljak a South Park-hoz a jövőben. (kritika)

Archer: A stílusváltás már kötelező lépés volt évadról évadra, mégsem tudott semmi újat kihozni belőle a környezetváltozás. Egy ígéretes kezdés után hamar rutinnézésnek tűnt a rövidke évad és még elégedettséget se sikerült csempészni, mivel nem egy kerek egészet kaptunk végül. Így meg a következő szezonra igen leapasztotta az elvárásaimat. (kritika)

24: Legacy: Az erőteljes indítás után hamar visszaesett a lendület. Egyre inkább érdektelenséget sugárzott magából a sztori. Jobban is elsülhetett volna egy Jack Bauer nélküli próbálkozás. (pilot kritika)

A szökés: Egy halottaiból feltámasztott széria, mely hébe-hóba elszórt válaszokkal akarta összefércelni az egykori elveszett dicsőséget. Nem lettünk ezzel a plusz évaddal semmivel sem gazdagabbak. (kritika)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s