X-Akták – Elkezdődött a 11. évad

Még mindig az előző évad legnagyobb betegségével küzd a nyitórész. Szánkba rág minden információt és a minimális feszültséget is kiöli a jelenetekből. És az e fajta tálalás miatt nem működőképes a végeredmény. Kapunk pár érdekes választ, ilyen formában viszont továbbra is érdektelenül hatnak. Hiába tervezték hosszabbra az évadot, szerintem továbbra sem lesz nyoma átívelésnek, inkább maradnak a heti esetek. És a kezdés után egy sorozat ennél hülyébb döntést nem is hozhatna. Sorban tapasztalható más Foxos sorozatoknál, az eredeti alkotók visszahozása mit sem ér, elképzelésük sincs, miként öltöztessék egy modern köntösbe a történetmesélést. Inkább marad valami szürke, halovány próbálkozás.

És a legnagyobb vicc az egészben, ezt az egészet valami kezdetleges társadalom kritikával igyekeznek köríteni, még inkább távolinak érezzük az egészet. Továbbra se tesz semmit a karakterekhez a történet, inkább elvesz belőlük. Úgy érzem, a szereplők meg lettek önálló akaratuktól fosztva és valami végtelennek tűnő lehetetlen állapoton kívül nem tudnak semmit felmutatni, aminek valami értelmet is szavazhatnánk. A két év utáni folytatás nagyjából ugyanazt a katyvaszt tárja elénk, amivel itt hagyott minket. Elvárásokat meg már réges-régen nem lehet az X-Akták felé támasztani. Elfogadjuk, amilyen és várjuk, még milyen baromsággal fognak traktálni minket vagy inkább el próbáljuk engedni, ami nem egyszerű, kicsit is kaphatóak vagyunk, mi sül ki ezekből az elborult ötletekből. Spoileresen folytatom.

Számomra ez az egész családi kapcsolat zavaros, amit negyven percben felvázoltak nekünk. Az egész emberiség kiirtásos dologgal meg mintha az egykori Mátrix-filozófiát kívánták volna beágyazni, még semmit mondóbban és mögöttes tartalom nélkül. A motiváció olyan hiányosságokról árulkodik, amelyet talán valamivel ki szeretnének a későbbiekben tölteni, a tátongó lukak olyan hatalmasak, hogy maga a történet váza nem biztos elbírná. Így idő kérdése mikor hullik darabokra az “X-Akták” címen futó kísérletezgetések következményeinek izzadságszagú magyarázatai, melyeket még ilyen tollbamondás szerűen se tudnak kibontani számunkra.

Nem tudom, mennyire érdemes még a szebb napokat megélt sorozat és meddig lehet húzni ezt a gyarló emberiség pusztuljon monológot. Inkább unalomra ad okot, mint a nem létező mélyebb gondolatokat keressük egy ilyen sekélyesen megírt forgatókönyvben. Igazán az a bátorság Chris Carter-től, 2018-ban egy ilyen vállalhatatlan silány darabot fel mer vállalni és meg tudja győzni a Fox fejeseit arról, értékes a munkája, amit le tesz az asztalra. Működhetne a sorozat, nem ennyire idejét múltan erőlködne látványosan, mivel olykor rossz nézni, mit követ el sorozatkészítés címszó alatt. Én már semmin se lepődöm meg. Azt se hiszem, az új tulajdonos, a Disney fogja megreformálni ezt a petyhüdt szériát.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s