Game of Thrones – Lezárult a 8. évad és a sorozat

A sorozatfinálé óta nehezen találom a szavakat, miként is vélekedjek az utolsó évadról. Közben a lehengerlő naratíva és totális katarzis elmaradt, mintha sosem létezett volna. Mélységesen csalódtam a sorozat készítőiben, egy ilyen összecsapott fércművé tették ezt a hat részt. Kezdve az évad közepén egy mitológiarombolással és lezárásként még a Trónok harca ideológiáját is szemen köpték szépen.

Értetlenül állnak az egész előtt mind az HBO fejesei és a színészek is, miért nem lehetett ezt normáisan megírni. Hiába a pazar rendezés, a grandiózus jelenetek, maga az írói munka egy silány alibizés csupán. Olyan esetben meg pláne, rendelkezésre bocsátot pénz és idő nem akadály. Simán elfért volna az utolsó két évad is 2×10 részben. És a szálak normális kibontása megkivánta volna ezt a plusz játékidőt.

A felkorbácsolt hangulatban lévő rajongók megkövetelnének egy normális befejezést. A petició az újraforgatásról meg már túlzás kissé. Mivel egy lehetetlen kérés teljesítéséről van szó. Legalább abban biztosabbak lehetünk a könyvek kidolgozottabbak lesznek és a végeredménnyel is elégedetebbek leszünk, mikor egyszer elkészül. Spoileresen folytatom.

Az évad első két része a nagy találkozásokról, összeborulások és a nosztalgiáról szólt. A köztes ellentétek is utat törtek maguknak. Ezek mégsem lettek kifejtve teljesen. Nem volt rá idő, megérkeztek a mások. Az évad legkiemelkedőbb része a 8×02 volt, utána jött a lejtmenet, ami miatt igen csak ambivalens érzésünk támadhatott a maradék négy részben.

A nagy háborút ennél pitiánerebbül le se vezényelhették volna. Egy dolog, a sötétebb jelenetekben semmit se lehetett igazán látni, ez volt a rész legkevesebb baja. A közönségkedvenc karakterekkel játszott biztonsági játék ölte meg a hangulatot igazán. Miközben többször kerülnek életveszélybe, egy karcolás nélkül megusszák. Így egyáltalán nem éreztük, bárki miatt aggódnunk kellene. A legfájóbb pont az Éjkirály lerendezése volt.

Deres bukása elmaradt, mivel úgy látszik, nem volt szempont, hogy egy esélytelen küzdelmet hihetően ábrázoljanak. Maradt az utolsó akadály, Királyvár uralmának megdöntése, amely a negyedik részben még lehetetlen küldetésnek tűnt, ötödikre meg magától adódó győzelemnek a makulátlanok és dothrakiak aránytalan felszaporodásának köszönhetően. Drogon mindent eltipró tüze volt a hab a tortán.

Még a karakterívekbe tudok a legkevésbé belekötni, közben voltak logikátlan lépéseik bőven. Danearysben már a 3. évad óta benne volt a kiméletlen hódító, aki mindent és mindenkit felperzsel, mikor az útjába kerül. Képtelen lett volna nyugton ülni a trónon és uralkodni. A megszálottsága okozza igazán a vesztét, ennek semmi köze az őrülethez. A vele szemben érzett elárultsága vezetett ártatlanok lemészárlásához, egyben a háborúk kegyetlenségét is tükrözve vele.

Tyrion végsőkig kitartott úrnője mellett, míg mindez Jaimie bevégzett sorsához nem vezetett Cercei karjaiban. Még ezek se hatnak karakteridegenen. Valaki szeret valakit halálosan, előbb-utóbb visszatér hozzá. Ahogy a Véreb-Hegy összecsapás is egy megkerülhetetlen kimenetel volt. Ezekkel nem is lenne semmi baj, nem olyan finálét kaptunk volna, amilyet. Gondolok az újragondolt uralkodási rendszerre.

Bran, mint király, Havas Jont meg száműzik vissza a falra, végül a vadakkal tartson, nem túl életképes elgondolás. Sansa által kikért Észak függetlenedése még az egyedüli elfogadható érv az egészben. Arya kalandorrá avanzsálása meg más dolog. Nem ezt vártuk a sorozattól, be kell érnünk vele, végül ezt kaptuk. A készülő előzménysorozat remélhetőleg értelmesebb gondolatmenetet fog nyújtani, mint ez a lezárás. Az évad részemről nem ér többet 6,5/10-nél.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s