Gyerekkorom sitcom sorozatai

Gyerekként minden jobb volt. Sok szemponból igaz, mivel rengeteg változatos műsor futott a ’90-es években, így színesebb palettát ismerhettünk meg, mint manapság a túlkínálatban. És a sitcomoknál se volt ez másként. Főleg az osztrák és német csatornáknak köszönhetően ismerhettünk meg sok szériát. Később magyar csatornák is behoztak jó párat, így ma már szélesebb hazai közönség is ismerheti ezeket.

Első emlékeim ’91-92-ből vannak a német RTL-ről. Itt találkoztam először az Egy rém rendes család-dal és az Alf-fal. Kaliforniába jöttem, A dadus, Házi barkács, Egyről a kettőre és a Roseanne is innen rémlik először. Sat1-en meg ment akkoriban a retro, mint a Adam West féle Batman vagy Larry Hagman egyik korai sorozata, Jeannie, a háziszellem volt még, amik rémlenek. Egy orosz csatornán futó hétköznapi rajzfilmblokk után került figyelmem középpontjába a Pro7 és Orf1. Jóbarátokat itt láttam először. Michael J. Fox Kerge városát, Cybill Shepherd (A simlis és a szendében Bruce Willis-szel alakított párosát még a Duna tv-ről ismerem) keresztnevére, Cybill-re keresztelt sorozatát, itt még a Dharma és Greg meg a Will és Grace láttam későbbiekben.

Innen nem volt megállás, a már korábban megismert sitcomok ezen a két csatornán délutáni és esti blokkba mentek hétköznap. Steve Urkel figuráját itt ismertem meg jobban, előtte Family Matters-t is látásból ismertem. Kár, hogy sose készült hozzá magyar szinkron, közben az egyik legjobb színes bőrű sitcom volt Will Smith sorozata mellett. The Cosby Show is akkoriban viccesnek tűnt, ma már nem tudnám rávenni magam utóbbira.

Az M1 se panaszkodhat. Olyan szériákat hozott számomra, mint Danny DeVito Taxi-ja vagy a tini sitcom, a Kaliforniai álom. Walt Disney bemutatja vasárnapi blokk is megimertettett velem egy-kettő szériát, mint a Blossom vagy A kis gézengúz. Végül ’97-ben jött a tv3 és mai napig futó két kereskedelmi csatorna tv2 és az RTL Klub kishazánkba, mégis a tv3 kínálata volt a legérdekesebb. Bundy-ék végre magyarul szólaltak meg és a csarorna megszűnéséig legalább a teljes sorozatot leszinkronizálták és leadták végig. Ki a főnök?-öt szánták kísérő szériának. Úgy emlékszem 1-2 évadot szinkronizáltak mindössze. Először egy szombat-vasárnapi blokkal akarták kiegészíteni a sitcom palettát. Nem volt ez sikeres próbálkozás. ’99-ben jött a hétfő, szerda és péntek esti blokk, az már sikeresebb volt. Itt ismertem meg a mai napig kedvenc M*A*S*H-t, Frasier-t, A dumagépet és Quagmire nagy kedvencét, a Szárnyakat. És a csatorna megszűnéséig mentek ezek a sorozatok. Kár, nem vette ezeket át a Viasat3 vagy más magyar csatorna tőlük utána.

A tv2-ön jött Robin Williams egyik korai darabja, az Egy úr az űrből és később a Sabrina, a tiniboszorkány, Seinfeld meg A Nagyon különleges ügyosztály és a Parker Lewis sohasem veszít. Addig a RTL Klub-ra hozott szériák igyekeztek nálam a tv3 megszűnése után keletkezett űrt pótolni, így jó pár sitcom került nálam terítékre a 2000-es évek elején (Cheers is innen rémlik, valahogy sosem érdekelt igazán). Anya csak egy van először az RTL Klub, utána a tv3 is leadta. Christina Applegate a Rém rendes család után a Jesse-ben alakított címszerplőként egyedülálló anyukát. John Lithgow az Űrbalekok-ban volt látható, míg végül, nem utolsó sorban Platypus Man is meg van (magyar címe nem rémlik, valahol kalódik pár rész vhs-en). Raboljuk ki Mick Jaggert! meg már annyira kései, úgy rémlett korábban láttam, mint elkészült.

Ezeken kívül biztos volt még olyan széria, amiből láttam egy-két részt, sose fogtak meg igazán, talán azért, azok már túl tipukusak voltak nekem. Szerintem a ’80-as, ’90-es évek sitcomjai között akad bőven olyan, amihez hasonló nem készül vagy az agyon tolt pc és lmbtq marketing miatt nem készülhetne ma már el ebben a formában, nehogy megsértsen bárkit is. Így a mai humor elég keretek közé szorított lett a tévés vagy mozikínálatot nézzük. Azért akadnak még mindig kivételek. Nézzük újra a régi gyöngyszemeket, mikor tehetjük vagy keressünk újabb időt álló darabokat egyaránt. Nevetni mindig jó.

Hozzászólás